Кламер БГ - Новини: Атака на талибаните срещу град Джалалабад

Атака на талибаните срещу град Джалалабад

Свят

|
Вт, 31 Юли 2018г. 12:43ч.
Атака на талибаните срещу град Джалалабад

Талибаните са предприели координирано нападение срещу град Джалалабад, административен център на източната афганистанска провинция Нангархар, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки представител на местните власти.

Атаката е започнала с взривяване близо до болница на кола бомба, най-вероятно от терорист самоубиец. След това е била чута стрелба.

Неизвестен брой въоръжени нападатели изглежда са атакували сградата на службата по въпросите на бежанците, предаде Ройтерс.

Засега не е ясно дали има жертви. Води се престрелка между нападателите и афганистанските сили за сигурност.

Никой не е поел отговорност за атаката. В Нангархар действат и талибаните, и "Ислямска държава", отбелязва Ройтерс.

По-рано Ройтерс предаде, че атентатор самоубиец е отнел живота на най-малко четирима души в провинция Нангархар, сред които е и виден командир на местна милиция, смятан за водещ противник на екстремистите от групировката "Ислямска държава" в района.

Атентатът е бил насочен срещу Хаят Хан - племенен старейшина, командир на местна милиция и кандидат на предстоящите парламентарни избори, каза говорител на губернатора на Нангархар.

Останалите убити са роднини на Хан. Атентатът бил извършен при пристигането му в главния град на провинцията – Джалалабад.

Хаджи Хаят Хан беше виден старейшина и играеше важна роля в борбата срещу "Ислямска държава". Той беше сериозна бариера пред експанзията на ИД в Нангархар, каза представител на местните власти.

mediapool.bg