Кламер БГ - Новини: "Атака" иска ограничаване на правомощията на главния прокурор

"Атака" иска ограничаване на правомощията на главния прокурор

България

|
Пет, 13 Ноем 2015г. 11:19ч.
"Атака" иска ограничаване на правомощията на главния прокурор

Депутати от "Атака" Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Явор Нотев са внесли текстове за промени в Конституцията, с които се ограничават силно правомощията на главния прокурор. Това съобщи самият Сидеров в Съдебната палата.

Предложенията предвиждат намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, избирането му от парламента, както и възможност една четвърт от депутатите да поискат отстраняването му, като решението за това да се взима с обикновено мнозинство.

"Революционната" по думите на Сидеров промяна поставяла главния прокурор под контрол.

Лидерът на "Атака" твърди, че проектът за тези промени в Конституцията бил внесен в парламента още през октомври и това била причината главният прокурор Сотир Цацаров да прояви "нахъсаност" срещу него и съпартиеца му Чуколов.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на двамата заради хулиганското им поведение при инцидентите им пред клекшопа на "Раковски" и в НАТФИЗ.

В четвъртък Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата ще поиска от съда постоянното им задържане. Това ще стане след като им бъде повдигнато обвинение по случая с НАТФИЗ.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов са призовани във вторник преди обяд в Столичното следствие.

Лидерът на Атака заяви, че е готов да се извини на всеки, който е засегнат от негови думи, но това не променя мнението му, че в НАТФИЗ се продава дрога и има актьори, които лъжат.

В момента съдът заседава по делото срещу Сидеров за хулигански действия на летището във Варна.

Очаквайте подробности.

mediapool.bg