Кламер БГ - Новини: Аспиринът не се препоръчва за здрави хора, а рискът може да надвиши ползите при сърдечно болните

Аспиринът не се препоръчва за здрави хора, а рискът може да надвиши ползите при сърдечно болните

Свят

|
Пон, 28 Ян 2019г. 10:54ч.
Аспиринът не се препоръчва за здрави хора, а рискът може да надвиши ползите при сърдечно болните

При някои пациенти рискът от кръвоизливи заради редовния прием на аспирин надхвърля ползите от предотвратяване на инфаркти и инсулти, сочат резултатите от нов преглед на голям брой проучвания, пише в. “Гардиън“.

За аспирина отдавна се смята, че предпазва от инфаркт и инсулт, а според проучвания дори и от някои видове рак. В резултат на това някои хора религиозно приемат малки дози аспирин всяка сутрин след закуска (никога не се приема на празен стомах). Но сега статутът му на чудотворно лекарство намалява в известна степен след основен преглед на научнте доказателства.

Научното списание на Американската медицинска асоциация публикува мета-анализ (преглед на резултатите от голям брой проучвания, въз основна на които могат да се направят по-сигурни заключения). Според анализа добре известният риск от вътрешни кръвоизливи е толкова голям, а в някои случаи и надвишава ползите от предотвратяване на инфаркти и инсулти.

Аспиринът има свойството да разрежда кръвта и да предотвратява образуването на съсиреци и безспорно е добра защита за хора, които вече са преживели инфаркт или инсулт срещу нов инцидент. Въпреки това 164 225 души в прегледаните проучвания не са имали анамнеза за сърдечно-съдови заболявания. Те са били наблюдавани средно 6 години, през което време са приемали ежедневно аспирин или плацебо. Сред тези, които приемат аспирин, има около 11% по-малко сърдечни пристъпи и инсулти, но с 43% по-голяма вероятност от епизод на кървене в стомаха, мозъка или червата. Изследователите не са открили ефект по отношение на онкологичните заболявания.

Д-р Шон Джън от Кингс Колидж, Лондон, казва, че всекидневният прием на аспирин не може да бъде препоръчан за здрави хора, но все още може да е опция за хора с по-висок риск от инфаркт или инсулт, включително за такива с диабет тип 2. Все пак обаче е важно да се съобрази рискът от кървене.

“Употребата на аспирин изисква дискусия между пациента и неговия лекар, със знанието, че всички малки потенциални сърдечно-съдови ползи се преценяват срещу реалния риск от тежко кървене“, казва той.

Резултатите отразяват средната вероятност за кървене или сърдечно-съдови инциденти сред пациентите от всички проучвания. Сред тях има хора, за които би било по-добре да приемат аспирин и такива, за които би било по-зле.

Хората не сме еднакви и това е още една ситуация, в която трябва да претегляме индивидуалния риск и полза с помощта на лекар.

mediapool.bg