Кламер БГ - Новини: Асад обяви, че иска нови военни бази и още руски войски в Сирия

Асад обяви, че иска нови военни бази и още руски войски в Сирия

Свят

|
Четв, 16 Март 2023г. 14:20ч.
Асад обяви, че иска нови военни бази и още руски войски в Сирия

Башар Асад

Президентът на Сирия Башар Асад заяви днес, че би приветствал всяко руско предложение за създаване на нови военни бази и увеличаване на броя на военнослужещите в близкоизточната страна, навеждайки на мисълта, че руското военно присъствие там трябва да стане постоянно, съобщи Ройтерс.

Когато Русия се намеси в гражданската война в Сирия през 2015 г., това помогна да бъде обърнат ходът на конфликта и везните да се наклонят в полза на Асад, осигурявайки оставането на сирийския лидер на власт въпреки исканията на Запада той да бъде свален.

Асад, който се срещна вчера с руския президент Владимир Путин в Кремъл, подкрепи войната на Русия в Украйна и заяви пред руската държавна информационна агенция РИА Новости, че Дамаск признава териториите, за които Русия претендира в Украйна.

Сирия ще приветства всички руски предложения за създаването на нови военни бази и увеличаване на числеността на руските войски в страната и те не трябва да са там временно, заяви сирийският лидер.

"Вярваме, че разширяването на руското присъствие в Сирия е нещо добро", заяви Асад в интервю за РИА."Военното присъствие на Русия в която и да било страна не трябва да се основава на нещо временно", уточни президентът. "Смятаме, че ако Русия има желанието да разшири базите си или да увеличи техния брой, това е технически или логистичен въпрос", добави той.

Президентството на Асад беше белязано от гражданската война, започнала през 2011 г. с мирни протести, които прераснаха в многостранен конфликт, който разкъса близкоизточната страна и привлече редица чуждестранни сили. Асад успя да си върне контрола над голямата част от Сирия благодарение на помощта от Русия и Иран, подпомаган и от обстоятелството, че неговите съюзници винаги са били по-ангажирани с неговото оставане на власт, отколкото враговете му с неговото поражение, отбелязва Ройтерс.

Наред с военновъздушната база "Хмеймим", от която Русия нанася въздушни удари в подкрепа на Асад, Москва контролира и военноморското съоръжение "Тартус" в Сирия - единственият ѝ военноморски опорен пункт в Средиземно море, използван още от времето на Съветския съюз.

През януари руското министерство на отбраната заяви, че Русия и Сирия са възстановили военновъздушната база Ал Джара в северната част на страната, за да може тя да бъде използвана съвместно. Малкият военен обект, разположен източно от град Алепо, бе отвоюван от "Ислямска държава" през 2017 г.

На срещата в Москва Асад благодари на Путин за помощта, която Русия е оказа на Сирия след опустошителното земетресение, и похвали Кремъл за подкрепата за сирийското единство.

Дамаск застава зад Москва по въпроса за Украйна, заяви Асад. "Тъй като това е първото ми посещение след началото на специалната военна операция в Украйна, бих искал да повтаря сирийската позиция в подкрепа на тази специална операция", добави той.

"Казвам, че това са руски територии, и дори ако войната не се бе случила, това са исторически руски територии", заяви Асад пред РИА Новости.

Русия претендира за около една пета от територията на Украйна и твърди, че тези земи са вече част от Руската федерация. Украйна от своя страна заявява, че ще се бори, докато всички руски войници не бъдат изгонени украинските земи. Западът пък смята, че анексирането на украинска територия е незаконно, отбелязва Ройтерс.

Русия и Сирия планират през следващите няколко седмици да подпишат споразумение за икономическо сътрудничество.

mediapool.bg