Кламер БГ - Новини: Архитекти искат президентско вето за поправките "Фандъкова" в ЗУТ

Архитекти искат президентско вето за поправките "Фандъкова" в ЗУТ

България

|
Четв, 04 Фев 2021г. 17:41ч.
Архитекти искат президентско вето за поправките "Фандъкова" в ЗУТ

Камарата на архитектите в България настоява за президентско вето на поправките в Закона за устройство на територията, за които само преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че са инициирани от нея и от главния архитект на града Здравко Здравков. Браншът смята, че нормите ще са препъникамък за нови строителни проекти, защото разтоварват общините и занапред вместо тях инвеститорите трябва да прилагат регулация за улиците, т.е. да гарантират, че по протежението им няма неотчуждени частни имоти. Това ще се изисква, за да получат разрешение за строеж.

За налагане на президентско вето в четвъртък настоя и Камарата на инженерите по геодезия.

"Основното нещо, срещу което се обявяват архитектите е, че общините се освобождават от основното си задължение да прилагат задължително регулация за разрешение на строеж, да отчуждават, като това се прехвърля върху собствениците и строителните предприемачи", мотивира се арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България.

Спорният текст гласи - "разрешението за строеж в урегулиран поземлен имот се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията, в т.ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. При урегулиран поземлен имот с лице на повече от една улица е достатъчно уличната регулация да е приложена по улицата, по която се осъществява достъпът до строежа".

Само преди дни Фандъкова се похвали именно с промените, които ще задължават инвеститорите да прилагат споменатата уличната регулация, за да получат разрешение за строеж.

"Тази идея е ключова, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти като затваряне на улици и като частни улици, каквито случаи никак не са изключение заради липсата на общинска собственост в квартали като "Витоша", ВЕЦ "Симеоново", Манастирски ливади, Малинова долина, Кръстова вада", посочи тя.

Арх. Борислав Борисов добави пред БНР, че колегите му смятат, че "това ще стопира бизнеса и ще усложни инвестиционния процес, ще го оскъпи и дори ще доведе до увеличаване на административната тежест".

От Камарата на архитектите в България посочват, че предложенията са се появили в Народното събрание между първо и второ четене, "изненадващо", без да бъдат оповестени с проектозакона с възможност за обществено обсъждане. Самата Фандъкова посочи, че те са внесени от депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Поправките станаха и повод Фандъкова да атакува предложение на кмета на район Изгрев за провеждане на референдум за 10 годишен мораториум за строежи в зелени площи.

"Тези промени вчера бяха приети само с гласовете на представителите на ГЕРБ и Обединени патриоти, за съжаление с изненада разбрах, че депутатите от БСП не са подкрепили тези промени, а в същото време знаем включително и кметове на райони от БСП поставят остро самият проблем. Вместо да покрепят реални, легитимни решения колегите от БСП предпочитат да подвеждат хората с предизборни, популистки временни ходове като мораториуми върху строителството. Нека се обединяваме около истинските легитимни решения, а да не се възползваме предизборни ходове поне по важни решения за София", заяви Фандъкова пред заседанието на СОС миналия четвъртък.

Архитектите определиха като "популистка" поправката, която разрешава строителство без проект под предлог, че ще се облекчава административната тежест. Не на последно място - влошават се условията за упражняване на професията "архитект".

"Ако искате да си построите гараж, лятна кухня, навес, козирка, да си направите основен ремонт на покрива, няма нужда от проект, а има нужда от разрешение за строеж, придружено от становище. Представям си какво ще се получи, ако някои си копае кладенец на 50 сантиметра от комшията, друг ще си направи кокошарника на оградата, трети ще си направи лятна кухня или гараж от подръчни материали от кори за яйца, налойни и т.н.", мотивира се арх. Милков за част от промените в закона.

Общинските съветници от ГЕРБ - СДС защитиха поправките.

"Промените в Закона за устройство на територията, които главния архитект на София предложи и бяха приети от Народното събрание са експертно изработени и продиктувани от реалността в градоустройствените процедури и практики. Те целят единствено въвеждане на ред в строителството, за да се гарантира хармонична и качествена среда на живот. Столичната община не бяга от ангажимента си да развива инфраструктурата и да облагородява средата в града. Но не мислим, че софиянци трябва да понасят допълнителна финансова тежест, за да догонват амбициите на строителните предприемачи.", посочиха съветниците. Позицията им бе разпространена от пресценътъра на СОС.

В нея се посочва, че Столична община ще продължи да отчуждава терени за улици и публична инфраструктура според възможностите на бюджета, ще продължава да създава среда за инвестиции, отговарящи на нуждите на постоянно нарастващото население на града ни, "но промените в ЗУТ ни дават възможност да не допускаме появите на нови квартали в подвитошката яка или в софийското поле, докато не изградим необходимата за добро качество на живот инфраструктура".

Съветниците добавят, че единствената им цел е да въведем повече отговорност и координация.

Оттам посочват, че другата съществена промяна, която са постигнали, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем, определен от общинските съвети. Тази промяна, освен че не касае малките инвеститори, напълно защитава интересите на хората, които купуват новите си домове в тези сгради и е напълно в духа на споделената отговорност, която всички ние имаме към града си.

Получихме подкрепа и за затваряне на възможността да се строят сгради само с ателиета, които след това се продават и ползват като жилища, заобикаляйки по-високите изисквания за

отстояния, които важат за жилищни сгради. В последните години се появиха подобни примери, които макар и в съответствие със закона, създават изключително неблагоприятна среда за обитаване, добавят оттам.

Строителният министър: МРРБ настоя самво за прецизиране на текстовете

В отговор на въпрос дали има прехвърляне на отговорност от общините към инвеститорите, което би усложнило дейността на последните при намерения за строеж, строителният министър Петя Аврамова посочи в парламента, че становището на министерството е било за внимателно прецизиране на текста, за да не се затруднят инвеститорите и да не се оскъпят сградите, които те строят, като се прилага или изпълнява уличната регулация /улицата/, която трябва да има до този строеж.

Тя уточни, че частта, която е предложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерския съвет касае увеличаване на контрола в строителството и изискванията към надзорните фирмите, които упражняват контрол от името на държавата, общините, които получават обществен ресурс и на които се разчита да има ефективен контрол при изпълнението на строителните работи и качеството на строителството.

Вторият законопроект, който ние внесохме, беше с предложение за намаляване на административната тежест, каза Петя Аврамова и допълни, че останалите предложения, внесени между първо и второ четена на промените в ЗУТ, са на народни представители.

mediapool.bg