Кламер БГ - Новини: Археолози откриха златни накити в древни гробници в Гърция

Археолози откриха златни накити в древни гробници в Гърция

България

|
Ср, 18 Дек 2019г. 13:24ч.
Археолози откриха златни накити в древни гробници в Гърция

Археолози откриха златни накити при проучване на две царски гробници в Гърция, построени преди повече от 3000 години, предаде ББС. Гробниците са разположени край двореца на Нестор от бронзовата епоха в югозападната част на полуостров Пелопонес. Теса близо до друг важен гроб, открит през 2015 година. За него се смята, че е управник на град Пилос.

Сред откритите накити са златен пръстенс изображение на биволи и медальон с изображение на египетска богиня.Находката допринася за по-добро разбиране на ранната микенска търговия и култура

Гръцкото министерство на културата излезе с изявление, че сферичните покриви на гробниците се сринали още в античността. Така гробниците са били запълнени с толкова много отломки, че иманяри не са успели да ги плячкосат.

Екип от Университета на Синсинати е правил над 18 месеца разкопки и документирал артефактите в гробниците.

Гробниците били застлани със ситни парченца от златни лиска, които паднали от стените.

През 2015 г. археолози откриха в близкия Пилос гробница на знатен мъж, наречен от тях "Воинът Грифон" заради гравюрата на митологичното създание в нея. Там бяха открити броня, оръжия, златни бижута и печат от ахат, изобразяващ схватка между двама воини.

mediapool.bg