Кламер БГ - Новини: Арктически студ скова САЩ, 40 000 домакинства останаха без ток

Арктически студ скова САЩ, 40 000 домакинства останаха без ток

Свят

|
Вт, 07 Ян 2014г. 09:25ч.
Арктически студ скова САЩ, 40 000 домакинства останаха без ток

Арктическият циклон, който метеоролозите вече нарекоха полярен вихър, донесе необичайни студове и снеговалежи на голяма част от територията на САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Най-силно пострадаха щатите в Средния Запад и североизточната част на страната. На летищата в тези райони бяха отменени 3700 полета, като най-сложна е ситуацията на летищата в Чикаго (Илинойс), Сейн Луис (Мисури), Бостън (Масачузетс), Индианаполис (Индиана) и Нашвил (Тенеси). Американската авиокомпания ДжетБлу (JetBlue airlines) отмени всичките си полети от Ню Йорк за Бостън.

Най-силни снеговалежи и екстремни студове, невиждани от 20 години, се отчитат в Средния Запад. Според данни на националната метеорологична служба в Дулут (Минесота) термометрите са паднали до минус 48 градуса, в Олбъни (Минесота) - до минус 43 градуса, в Чикаго - до минус 37 градуса, а в Сейнт Луис - до 31 градуса под нулата. От мощния циклон пострадаха и южни щати като Алабама, Луизиана, Тексас и Оклахома. В Атланта (Джорджия) температурата се понижи до рекордно ниските минус 23 градуса, посочва БТА.

Една от водещите компании за пренос на електроенергия в САЩ - "Пи Джей Ем интеркънекшън", разпрати до своите потребители молба по възможност да пестят тока поради изключителните студове. Фирмата, обслужваща над 60 милиона потребители в столицата Вашингтон и в 13 щата, моли клиентите си по възможност да консумират по-малко електроенергия - най-вече в пиковите часове сутрин и вечер, за да бъдат осигурени "необходимите доставки" за всички региони.

Продължителните студове може да предизвикат повишено търсене на ток и недостиг на природен газ, използван за гориво от някои централи, посочва компанията. "Пи Джей Ем" не изключва днес да бъде счупен зимният рекорд по консумация на електричество, датиращ от февруари 2007 г. - почти 137 хил. мегавата. Във вторник тя ще задейства специален софтуер, сигнализиращ на подстанциите, че трябва да се подготвят за максимално производство на ток.

Синоптиците прогнозират, че тази нощ може да е рекордно студена за много райони от източното крайбрежие. Във Вашингтон примерно термометрите може да покажат минус 15 градуса по Целзий, което не се е случвало от години насам.

Сайтът на управление "Кадри" в администрацията на САЩ не помества в момента никакви данни как ще работя правителствените учреждения. Но вече се знае, че повечето училища в столичния регион или ще бъдат затворени, или ще започнат занятията с голямо закъснение.

Междувременно основният жп превозвач в САЩ - "Амтрак", предупреди, че заради студовете редица влакове може да се движат по-нарядко, по-специално по линиите между Вашингтон и Бостън.

mediapool.bg