Кламер БГ - Новини: Арестуван е заподозрян за подготовка на атентат в Пловдив (видео)

Арестуван е заподозрян за подготовка на атентат в Пловдив (видео)

България

|
Съб, 08 Юни 2019г. 16:50ч.
Арестуван е заподозрян за подготовка на атентат в Пловдив (видео)

В Пловдив е арестуван непълнолетен младеж, който е заподозрян за връзки с ИДИЛ (т.нар. Ислямска държава) и предполагаема подготовка на терористичен акт. Арестът е извършен в четвъртък, а ден по-късно момчето е пуснато на свобода от съда, но е оставено под надзора на психолози и социалните служби. Прокуратурата настоява, че момчето трябва да бъде държавно в изолация в ареста и ще протестира решението.

Арестуваният е 16-годишният ученик Мартин. Останалите имена не се съобщават. При обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. Той е българин от семейство, за което досега не е имало съмнения за връзка с радикализирани формирования. В момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му.

“16-годишният Мартин, който се разследва за подговка за тероризъм, се е радикализирал чрез интернет. Вербуването му (от терористични организации) е продължило около година“, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Става дума за единичен случай за радикализация.

Няма потвърдена иинформация дали наистина е готвен атентат, тъй като психолозите продължават работата с детето. Прокурор Иван Гешев призова на случая с Мартин да се гледа като на случай с дете, което е жертва, а не извършител на престъпление.

“Голямо съдействие оказват и родителите, от които всъщност е дошъл сигналът в сряда за интересите на детето към "Ислямска държава". Те са съдействали за неговото задържане, което не е било публично. В стаята му са намерени вещества за производство на взривно устройство, знаме на “Ислямска държава“ и свързана с организацията литература“, разказа Гешев.

Шефът на пловдивската полиция Атанас Илков коментира, че ще помогнат на вербуваното момче и ще го изведат от средата, в която е попаднало.

“В деня, в който постъпи информацията, бяхме на място. Започнахме комуникация с детето. Смея да твърдя, че имаме много добри инспектори, които са с много дългогодишен опит като педагози, психолози и психиатри. Ние се включихме непосредствено след получаване на сигнала с работата с детето“, каза още той.

16-годишният ученик до момента не е влизал в полезрението на службите. Той е от добро семейство и учи в добро пловдивско училище. Няма данни да е имал и връзки или контакти с представители на ислямистки среди. Разследването по случая продължава.

mediapool.bg