Кламер БГ - Новини: Арест и за шефа на ТЕЦ "Бобов дол"

Арест и за шефа на ТЕЦ "Бобов дол"

България

|
Четв, 20 Фев 2020г. 19:21ч.
Арест и за шефа на ТЕЦ "Бобов дол"

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е бил арестуван от полицията в акция в четвъртък следобед и е задържан за 24 часа, съобщиха запознати източници. Очаква се в петък прокуратурата да даде повече подробности по случая и да стане ясно в какво е обвинен Христов.

В последните месеци въглищната централа, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, е обект на поредица от проверки на прокуратурата и екоминистерството по подозрения за незаконно горене на отпадъци.

Точно преди седмица главният прокурор Иван Гешев коментира по време на посещение в Бобов дол, където провери работата на въглищната централа, че разследването установило три нарушения на централата.

"Констатирано е по досъдебното производство, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук. Констатирано е, че се складира наблизо в площадка боклук, който най-вероятно не отговаря на показателите за така наречения RDF, горенето на който би трябвало да не е проблем и това е особено чисто биологично гориво по същество. По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да си го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистотата на въздуха в ТЕЦ-а, защото това теоретично би струвало 100-200 милиона, защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и така нататък", коментира пред репортери и жители на Бобов дол Гешев.

"Поехме ангажимент към гражданите на Бобов дол и съответните населени места, ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер. Поехме ангажимент да има директна връзка между окръжния, районния прокурор, директора на ОД МВР и представителите на населените места. Т.е. да бъдем сигнализирани в реално време, ако има съмнения за нарушаване на екологичното законодателство. В случай, че бъдат констатирани съответните нарушения, които са с характер на престъпления, да бъдат образувани досъдебни производства и да се търси наказателна отговорност на виновните лица", закани се главният прокурор миналия четвъртък.

Думите му се тълкуваха като предзнаменование, че следващият голям арест ще е на енергийния бос Христо Ковачки. Той обаче няма официална собственост в нито една от четирите свързвани с него въглищни централи - в Бобов дол, Перник, Сливен и "Брикел". Също миналата седмица Ковачки отрече да се занимава с горене на отпадъци, но каза, че познава хора които правят това и че е консултирал сделката за изгарянето на произвежданото в столичиня завод за оклук RDF гориво в тецовете "Бобов дол" и "Сливен".

Екоинспекцията в Перник събощи в края на януари, че са запечатани инстарациите за раздробяване на отпадъци за горене в ТЕЦ "Бобов дол" по заповед на екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро. По думите му това ще продължи, докато въглищната централа си инсталира филтри на комините.

mediapool.bg