Кламер БГ - Новини: "Арда" победи "Славия" и е на исторически финал за Купата на България по футбол

"Арда" победи "Славия" и е на исторически финал за Купата на България по футбол

Спорт

|
Ср, 14 Апр 2021г. 08:00ч.
"Арда" победи "Славия" и е на исторически финал за Купата на България по футбол

"Арда" се класира на исторически първи финал в турнира за Купата на България по футбол, след като победи "Славия" с 1:0 на стадиона в "Овча купел" във вторник. Първият мач преди седмица в Кърджали завърши 0:0.

Това е най-големият успех до момента за отбора от Кърджали, ръководен от наставника Николай Киров, който бе обявен за треньор №1 на България за 2020 г.

Единственото победно попадение в мача вкара централният защитник Алекс Петков през първото полувреме. Синът на екснационала Милен Петков беше точен от близко разстояниев 26-тата минута. Попадението дойде след центриране от ъглов удар на Иван Тилев, което беше засечено от централния защитник Алекс Петков и от волетой прати топката във вратата на "белите".

Това бе първи гол за Петков с екипа на "Арда", след като се присъедини към отбора в началото на март. Преди това той играеше за столичния гранд "Левски", но бе освободен от отбора.

В 43-ата минута "Славия" имаше шанс да изравни резултата, след като

получи правото да изпълни дузпа за нарушение на Милен Желев срещу Радослав Кирилов. От бялата точка би Димитър Рангелов, но ударът му бе спасен от Иван Караджов.

През втората част "Славия" беше по-активния отбор на страната, а Владислав Узунов нацели горната греда с далечен удар.

След края на двубоя треньорът на "Арда" Николай Киров заяви пред "Диема спорт": "Имаше няколко ключови момента. Освен отбелязания от наша страна гол, също така и спасената дузпа от Иван Караджов. Щеше да е много неприятно в края на първото полувреме да допуснем изравнителен гол. В двата мача като цяло се справихме на прилично ниво и заслужено се класирахме на финала. Вече втори мач имаме само трима полеви резерви. Всеки мач излиза заради контузия принудително човек. Става все по-трудно и по-трудно. През второто полувреме мачът стана по-нервен и директен, а освен това и умората ни натисна в края на мача, но се справихме. Докато имаме сили, се опитваме да пресираме съперника, колкото може по-дълбоко. Хубаво е, че във втората година в елита успяхме да стигнем до финал за купата и да изведем клуба на друго ниво."

Наставникът на "Славия" Златомир Загорчич от своя страна заяви, че сега основната цел е да спаси тима от изпадане от Първа лига. "Играхме срещу един силен отбор на "Арда". Не се възползвахме от дузпата и не изравнихме резултата. Със сигурност щеше да бъде по-различно. През второто полувреме се опитахме, но не успяхме. "Арда" заслужава този финал с показаното през сезона до този момент. Не се получиха нещата този път. При футболистите е нарушено самочувствието. Искам да се опитам да помогна на хората, с които работих три години и половина. Остават ни три мача до края на редовната част от сезона. Надявам се, че с още две-три тренировки ще се разберем с футболистите и ще показваме нещата, които аз изисквам от тях. Много е далече "Славия" от моите изисквания, но ще се справим, убеден съм. Когато влизаш със страх в мачове, няма как да се получат нещата. Не искам да чувам думата отпадане в съблекалнята и не допускам да отпаднем", коментира Загорчич.

Президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов този път не потърси вината за загубата другаде, поздрави "Арда" за успеха и се опита да вдигне духа на футболистите си. "Две греди, една дузпа... Като не вкараш, ще ти вкарат. Поздравявам "Арда", играха мъжки. Дано направят добър финал. Ако момчетата играят така, както второто полувреме, аз ще бъде спокоен за бъдещето на "Славия". Мъжете се каляват в битките. Сега направиха истинска битка, сигурен съм, че за напред ще бъдат по-добри. Ние сме "Славия"! Отбор на 108 години Ако не знаете, да знаете..."

Сега "Арда" очаква победителя от мача между "Лудогорец" и ЦСКА, който ще се играе в сряда. Първата среща между двата тима завърши наравно 1:1.

mediapool.bg