Кламер БГ - Новини: Апелативният съд отмени присъдата на прокурорски син за катастрофа с две жертви

Апелативният съд отмени присъдата на прокурорски син за катастрофа с две жертви

България

|
Четв, 09 Апр 2015г. 16:05ч.
Апелативният съд отмени присъдата на прокурорски син за катастрофа с две жертви

Софийският апелативен съд (САС) е отменил 3-годишната условна присъда на сина на командирования във Върховната касационна прокуратура (ВКП) обвинител Венцислав Андреев – Бисер Андреев, който през 2011 г. предизвика тежка катастрофа в София, при която загинаха двама души, съобщава "Дневник".

Причината са допуснатите от прокуратурата "съществени процесуални нарушения, още изначално с обвинителния акт, които са неотстраними на настоящия етап от производството". Заради тях делото е върнато обратно на разследващите, за да прецизират обвинителния си акт.

Бисер Андреев бе обвинен, че по непредпазливост е предизвикал катастрофа, в която загинаха Паола Тодорова и Николай Спасов. Трагичният инцидент стана в ранните часове на 5 август 2011 г. на столичния бул. "България", когато подсъдимият шофирал БМВ-то си в посока Бояна. След бензиностанция "Шел" той се засякъл с друг автомобил и заради превишената скорост колата му се завъртяла и премазала намиращите се на автобусната спирка млади хора, които умират на място.

Апелативните съдии Стефан Илиев и Вера Цветкова приемат, че обвинителният акт има белетристичен стил, съдържа противоречия и непълноти, които засягат "въпроси, свързани с изпълнтелното деяние, които няма как да бъдат запълнени от съда при разглеждането на делото в съдебната му фаза", посочва изданието.

Според цитираните от изданието съдебни мотиви не са били изследвани "активните действия" на другия шофьор, а "тяхното установяване води и изисква съотнасянето им към наказателната отговорност на обвиняемия Андреев, но и се отнасят към оценка и на собствената такава отговорност на свидетеля Людмил Славов (другият шофьор – бел.ред.)".

По делото обаче има особено мнение на третия съдия от апелативния състав – Милена Панева, която смята, че "в случая няма недостатъци в работата на прокурора по съставянето на обвинителния акт срещу Бисер Андреев, които да доведат до настоящия процесуален резултат, свързан с отмяна на първоинстанционната присъда и връщане на делото в досъдебната фаза".

Тя определя като "неуместна проявената критичност" от страна на другите двама съдии и изразява несъгласието си с мнението им, че по делото не е било изяснено в коя лента се е движела колата на подсъдимия.

"В обвинителния акт ясно и недвусмислено е посочено приетото от прокурора, че завивайки от бул. "Акад. Иван Гешов" по бул. България, подсъдимият е продължил движението си в крайна лява лента, а управлявания от свидетеля Людмил Славов автомобил е пътувал в средната лента", мотивира се съдия Панева.

Тя критикува и убеждението на колегите си, че изпреварването и загубата на контрол над автомобила от страната на водача могат да съществуват единствено като алтернативни в конкретна пътна ситуация, но не и едновременно.

Съдия Панева е на мнение, че хипотетичната роля на другия участник в катастрофата е била неглижирана от разследващите. В същото време тя изразява становище, че "съдът не би могъл да дава указания на прокурора за коригиране на процесуалната ми позиция по този въпрос", допълва "Дневник".

Бащата на подсъдимия Бисер Андреев – Венцислав Андреев, е дългогодишен кадър на Софийската градска прокуратура (СГП), като беше и неин зам.-ръководител. След идването на Сотир Цацаров като главен прокурор Андреев бе повишен в ключовия отдел "Специализиран" във ВКП, който наблюдава като контролна инстанция най-знаковите разследвания на прокуратурата.

mediapool.bg