Кламер БГ - Новини: Апаратът за радиохирургия ”кибер нож” ще работи у нас от септември

Апаратът за радиохирургия ”кибер нож” ще работи у нас от септември

България

|
Пон, 08 Юни 2015г. 17:07ч.
Апаратът за радиохирургия ”кибер нож” ще работи у нас от септември

Уникална апаратура за радиохирургия и лъчелечение ще заработи в столичната болница "Св. Иван Рилски" от есента и това ще даде възможност за модерно лечение на онкологично болни, които сега се лекуват в чужбина, най-често в Турция.

Министрите на здравеопазването и регионалното развитие Петър Москов и Лиляна Павлова подписаха в понеделник договор за доставка на апаратурата за радиохирургия, по-известна като кибернож.

Директорът на болницата д-р Мариета Райкова съобщи, че апаратът позволява лечение на тумори от 1 милиметър до 30 сантиметра.

”Всеки пациент, който е с тумор, подходящ за лъчелечение, ще може да бъде лекуван на този апарат. Специалисти има, но апаратурата е такава, че задължително има обучение и то ще бъде по времето на изграждането и доставката на апарата”, обясни тя.

Здравният министър Петър Москов съобщи, че сега за лечение в чужбина се плащат по 500 млн. лева годишно обществени средства, а само за Турция на месец заминават по 100 души и това ще се промени след като новата апаратура заработи.

”Няма никаква възможност лечението с тази апаратура да бъде свързано с доплащане на даден пациент”, увери Москов.

mediapool.bg