Кламер БГ - Новини: Насилието в Хонконг ескалира

Насилието в Хонконг ескалира

Свят

|
Пон, 11 Ноем 2019г. 12:25ч.
Насилието в Хонконг ескалира

В Хонконг антиправителствен демонстрант беше прострелян от полицията в драматична сцена, заснета на видео, докато градът е парализиран от масовите блокади на кръстовища и гари от протестиращи, настояващи за демократични реформи.

Видео от тази сутрин показа полицай, който се опитва да прогони група протестиращи на кръстовище, а после вади пистолет срещу маскиран демонстрант в бял суичър и качулка, който се приближава към него.

Докато двамата се сбиват, друг протестиращ, облечен в черно, се приближава и полицаят насочва оръжието към него, а после стреля в корема му и той пада на земята.

След това полицаят стреля срещу трети протестиращ, пак в черно, който се включва в сбиването. Демонстрантът с белия суичър успява да избяга по близко стълбище, а полицаят и негов колега слагат белезници на двамата в черни дрехи на земята.

Полицията съобщи, че само един е прострелян и е претърпял операция. Хонконгската болница заяви, че раненият е в критично състояние.

Това е вторият случай, когато протестиращ бива прострелян, откакто в началото на юни започнаха демонстрациите, макар че полицаите често вадят оръжието си, за да отблъснат нападение. Над 3300 души са арестувани по време на протестите.

При друг инцидент в понеделник мъж беше запален при спречкване, очевидно на тема национална идентичност, и се намира в критично състояние в болница. Засега информацията за инцидента в квартал Ма Он Шан е оскъдна. Видео в социалните мрежи показва жертвата да спори с група младежи, след което някой го залива с течност и щраква запалка, предаде Асошиейтед прес.

Полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие в различни части на града и нахлу в кампуса на китайсикя университет, където протестираха студенти. Видео паказа полицай на мотор да кара през група демонстранти в очевиден опит да ги разпръсне.

Железницата временно е спряна поради пожари и барикади по релсите и разбити стъкла на прозорци в клон на държавната Банк ъв Чайна. голяма част от бизнес квартала в центъра е затворена за автомобилно движение заради конфронтация между демонстранти и полиция.

Днешното насилие вероятно още повече ще нагорещи страстите в Хонконг, след като студент, който падна при предишен протест, бягайки от полицията, почина от раните си в петък, а през уикенда полицията арестува шестима продемократични депутати, отбелязва АП.

mediapool.bg