Кламер БГ - Новини: Антигенните тестове ще бъдат официално признати до седмица

Антигенните тестове ще бъдат официално признати до седмица

Коронавирус

|
Пон, 14 Дек 2020г. 12:54ч.
Антигенните тестове ще бъдат официално признати до седмица

Хората с положителен антигенен тест и изявена клинична картина ще бъдат официално признати за случаи на коронавирус. Така те ще влязат в официалната статистика и ще подлежат на карантина, както и установените с PCR изследвания. Очаква се това се случи след 21 декември, обяви в понеделник здравният министър Костадин Ангелов, който заедно със заместника си Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в Централната складова база на БЧК в с. Лозен.

"При положителен антигенен тест и изявена клинична картина хората ще попадат в хипотезата на позитивен пациент и, съответно, той трябва да бъде в изолация 14 дни, а неговите контакти от първи ред - да бъдат с карантина, която е 10-дневната, както е с PCR тестове", обяви Ангелов.

Направления за бързите тестове ще могат да издават личните лекари.

Ангелов информира, че са осигурени близо 1 200 000 антигени теста за страната .

"С тези антигенни тестове ще обезпечим нуждата на държавата от възможности за тестване на всички пациенти, които имат оплаквания, които са относими към Covid-инфекцията. До 21-ви очаквам комисията от експерти в Министерство на здравеопазването да приключи работа и да признаем антигените тестове като тестове, с които можем, при наличие на клинична картина, държа да го подчертая, и позитивен тест тестовете да бъдат приравнени с PCR тестовете и да започват да влизат в регистрите, които водим за Covid заболявания", каза Ангелов.

В момента положителните проби от антигенни тестове не влизат в официалната статистика, което я изкривява. Освен това хората с положителни антигенни тестове нямат право на болничен за коронавирус и не подлежат на карантина, техните контактни лица – също. До скоро хората с положителни антигенни тестове нямаха и никаква възможност за потвърждаването им с PCR с публични средства.

Относно очакваната у нас ваксината Ангелов каза, че тя е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна. Все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират. Здравният министър очаква по-късно днес да се запознае с тези данни.

Той допълни, че все още е рано да се говори за разхлабване на мерките.

"По отношение на училищата и по отношение на детските градини, на 21-ви е рано да бъдат отворени. Предстоят Коледни празници, Новогодишни празници и те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решения за ресторантите и за големите търговски обекти", посочи той.

Ангелов пое ангажимент предпазни средства да бъдат осигурени в цялата страна:

"Лични предпазни средства ще бъдат раздадени, освен на лечебните заведения за болнична медицинска помощ, и в съответните ДКЦ-та, където са разкрити центровете за спешна медицинска помощ и навсякъде, където има нужда", увери министърът. Според него кампаниите за дарения на такива средства в болниците не са продиктувани от недостиг, а "защото изпълнителните директори искат да осигурят по-големи количества".

mediapool.bg