Кламер БГ - Новини: Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронна рецепта от 1 октомври

Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронна рецепта от 1 октомври

България

|
Пет, 18 Авг 2023г. 17:02ч.
Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронна рецепта от 1 октомври

Антибиотиците и лекарствата за диабет ще са само с електронна рецепта от 1 октомври

Лекарствата за диабет и антибиотиците да се предписват задължително и отпускат само с електронна рецепта от 1 октомври. Това предлага Министерството на здравеопазването с промени в своя наредба, публикувана за обществено обсъждане. Приемането на поправките беше форсирано в светлината на ескалиращия проблем с липсата на някои медикаменти на българския пазар. Именно продуктите за диабетици са едни от най-засегнатите от хроничните липси, а бързането за антибиотиците е оправдано със задаващия се есенно-зимен сезон, когато потреблението нараства и също има дефицити.

Ако промяната стане факт, от тази есен вече няма да се отпускат антибиотици с обикновените бели хартиени рецепти, а само с електронни. Т.е. когато пациентът посети лекаря, той ще генерира електронно предписание, а няма да пише рецепта на хартия, след което пациентът ще получава в аптеката лекарството си само срещу ЕГН.

Здравното министерство преследва няколко цели с предложените промени: да ограничи “off label“ приложението на лекарствата за диабет, които сега се използват извън показанията в листовката им и за отслабване; да ограничи безконтролната употреба на антибиотици, без да са предписани от лекар и по този начин да намали недостига на лекарства, който може да застраши живота и здравето на пациеннтите.

Мярката не засяга толкова инсулините, които се потребяват почти изцяло по линия на НЗОК и така или иначе са с електронна рецепта, тъй като реимбурсираните от фонда продукти задължително се отпускат с електронни предписания. Промяната е насочена към новите лекарства за диабет като Ozempic, които се използват и за отслабване, извън кратката им характеристика. С електронните предписания ще може да се види и проследи кои лекари и на какви пациенти предписват въпросното лекарство и ако има нарушения, те да бъдат санкционирани.

“През есенно-зимния сезон зачестяват случаите на множество сигнали и жалби за липса в аптечната мрежа на лекарствени продукти, необходими за лечението на социалнозначими заболявания като диабета например, както и на антибактериалните лекарствени продукти. В голяма част от случаите, недостигът на тези лекарствени продукти се дължи на тяхното отпускане без рецепта, което създава предпоставки за нерационалната и неправилната им употреба, респективно до сериозен риск за здравето на пациентите.

Недостигът е обусловен и от презапасяване с по-големи от необходимите за пациентите количества от лекарствените продукти, като именно акцент е предложените промени да създадат условия за по-голям контрол и мониторинг при предписването и отпускането на съответните две фармакологични групи лекарствени продукти. Това се отнася особено за антибактериалните лекарствени продукти, чиято честа и неправилна употреба без лекарско предписание крие огромен риск за здравето на пациентите и също така води до развитието на антимикробна резистентност.”, мотивират се от здравното министерство.

Именно, за да успее да прокара промените за началото на есенно-зимния сезон, е даден по-кратък срок за обществено обсъждане от 14 дни. Първоначално МЗ обсъждане с електронна рецепта да се отпускат и някои лекарства за деца до определена възраст, но поради липса на време да се прецизират детайлите около идеята, засега тя остава на заден план.

Електронната рецепта е само една от мерките, които са насочени срещу проблема с липсващите лекарства. Електронните предписания помагат за по-добър контрол над предписването и отпускането на лекарствата и обема на потреблението.

Същевременно МЗ обяви и промени, целящи да ограничат износа на дефицитни у нас лекарства. Сред промените, които предстоят е смяна на формулата, по която се изчислява недостига на лекарства у нас, така че да се гарантира 100% задоволяване на вътрешните потребности. Сегашната формула позволява да се изнасят лекарства когато е осигурено 65% от месечното потребление.

Преди ден председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов сезира ДАНС и МВР и ги призова да проверят фирмите, занимаващи се с износ на лекарства.

mediapool.bg