Кламер БГ - Новини: България завършва с 9 медала на Европейското първенство по художествена гимнастика

България завършва с 9 медала на Европейското първенство по художествена гимнастика

Спорт

|
Нед, 19 Юни 2022г. 19:19ч.
България завършва с 9 медала на Европейското първенство по художествена гимнастика

Сн. БНР

Отборът на България приключи с девет медала участието си на 38-о Европейското първенство в Тел Авив (Израел). Състезателките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, което е отлично постижение за българската художествена гимнастика.

България е отборен шампион на Европа (ансамбъл и индивидуално жени). Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбъл жени в състав Женина Трашлиева, Вая Драганова, София Иванова, Рейчъл Стоянов, Маргарита Василева и Камелия Петрова станаха номер 1 на Стария континент.

Златни медали спечелиха още Боряна Калейн във финалите на топка и лента, както и Елвира Краснобаева на обръч при девойките.

Боряна Калейн взе сребро в многобоя и за малко се размина с абсолютната европейска титла, а Елвира Кранобаева се пребори за сребърното отличие на топка.

Калейн завършва с пет медала (три златни, сребърен и бронзов) и е гимнастичката с най-много спечелени отличия от шампионата.

16-годишната Стилияна Николова направи впечатляващо представяне в многобоя и се класира на трето място. Така България имаше две гимнастички на почетната стълбичка за първи път от далечната 1988 година в Хелзинки, когато това сториха Адриана Дунавска и Елизабет Колева.

Николова беше финалистка на всичките четири уреда и записа две четвърти места на топка и лента, а на бухалки е пета.

Елвира Краснобаева и Дара Стоянова взеха бронзов медал в отборната надпревара при девойките, а Боряна Калейн спечели бронз на финала на обръч при жените. Дара Стоянова се класира четвърта на финала на бухалки - единствения уред, на който игра при дебюта си на такъв форум.

Българските гимнастички допуснаха грешки, но със сигурност те ще бъдат изчистени до Световното първенство в София през септември, което е следващата голяма цел пред тях, тъй като е олимпийска квалификация и ще се раздават квоти за Игрите в Париж 2024.

mediapool.bg