Кламер БГ - Новини: Анкара привика посланика на САЩ заради "арменския геноцид"

Анкара привика посланика на САЩ заради "арменския геноцид"

Свят

|
Нед, 25 Апр 2021г. 09:58ч.
Анкара привика посланика на САЩ заради "арменския геноцид"

Външното министерство на Турция съобщи, че посланикът на САЩ в Анкара е бил извикан в събота, за да му бъде предявен протест заради изявлението на президента Джо Байдън, с което той призна за геноцид избиването на арменци през 1915 г. в Османската империя, предаде Ройтерс. Байдън е призован "да поправи тази сериозно грешка".

В съобщението на ведомството се казва, че турският заместник-министър на външните работи Седат Йонал е уведомил на посланика Дейвид Сатърфийлд, че позицията на Белия дом е лишена от правно основание и че Анкара "я отхвърля, смята я за неприемлива и я осъжда по категоричен начин". Посочва се също, че изявлението на Байдън нанася "рани на двустранните отношения, които трудно ще бъдат заличени".

Премиерът на Армения Никол Пашинян нарече признанието на САЩ за геноцида над арменците необходимо послание на международната общественост.

Турското правителство признава факта за масовото избиване на арменци, но е против използването на термина "геноцид" и смята, че броят на жертвите за завишен. Според Анкара гибелта на арменците не е била резултат на целенасочена правителствена политика, а следствие на гражданска война в Османската империя, чиито жертви са станали и турци.

mediapool.bg