Кламер БГ - Новини: Анкара: Германия е свободна да изтегли военните си от Инджирлик

Анкара: Германия е свободна да изтегли военните си от Инджирлик

Свят

|
Четв, 18 Май 2017г. 14:15ч.
Анкара: Германия е свободна да изтегли военните си от Инджирлик

Германия е свободна да изтегли военните си, разположени в турската база Инджирлик, ако желае това, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, добавяйки, че Берлин трябва да се откаже от "покровителственото си отношение" към Анкара, съобщи Ройтерс.

Чавушоглу каза това в интервю за турската частна телевизия НТВ.

Германия заяви в сряда, че обмисля да премести в Йордания около 250-те си военни, разположени в Инджирлик, тъй като Анкара отказва да предостави на германски депутати достъп до обекта. Турски представители посочиха пред Ройтерс, че визитата на депутати в момента не е уместна.

"Ние не шантажираме. Ако това е шантаж, какво направихте вие? Турция вече няма да се примирява с двойни стандарти. Ако те искат да се изтеглят от Инджирлик, те си знаят", коментира Чавушоглу пред НТВ.

Външният министър отделно заяви по повод на посещението на Реджеп Тайип Ердоган в САЩ и срещата му с Доналд Тръмп, че турският президент е предал ясно всичките си послания. Чавушоглу подчерта, че турската страна е получила обещание, че оръжията, дадени на сирийските кюрдски Сили за защита на народа, няма да бъдат използвани срещу Турция.

mediapool.bg