Кламер БГ - Новини: Англия срещу Италия е финалът на Евро 2020

Англия срещу Италия е финалът на Евро 2020

Спорт

|
Четв, 08 Юли 2021г. 07:39ч.
Англия срещу Италия е финалът на Евро 2020

Англия срещу Италия е финалът на Евро 2020

Англия срещу Италия е финалът на Европейското първенство по футбол на стадион "Уембли" в Лондон в неделя.

"Трите лъва" стигнаха до първия си европейски финал след победа над Дания с 2:1 със спорна дузпа в продълженията в сряда вечер.

"Червеният динамит" вкара първи в 30-ата минута след пряк свободен удар. От около 30 метра разстояние младият Микел Дамсгор отправи страхотен точен удар във вратата на Англия и накара трибуните на "Уембли" да замълчат. Попадението беше първото от директно от фаул на това Европейско първенство.

Последва натиск на англичаните и в 39-та минута резултатът бе 1:1 след автогол на датския капитан Симон Кяер. Той се хвърли в краката на Стърлинг, за да избие топката, но тя попадна във вратата на Каспер Шмайхел.

Това бе 11-и автогол на Евро 2020, при положение, че до този момент в цялата история на европейските шампионати има отбелязани общо 8.

През второто полувреме двата отбора не си отбелязаха гол и така се стигна до продълженията, които минаха под диктовката на Англия.

Решителният момент дойде малко преди края на първото продължение. В 104-тата минута Рахим Стърлинг нахлу в наказателното поле на Дания и се строполи. Реферът отсъди спорна дузпа. Няколкото повторения не убедиха, че има контакт между датския бранител и Стърлинг.

Зад бялата точка в наказателното поле застана Хари Кейн. Първия му удар бе избит от Шмайхел, но топката се върна в английския голаджия и при добавката той беше точен, за да ликува Англия с

2:1 под погледа на премиера Борис Джонсън и престолонаследника принц Уилям.

Отборът на Дания също заслужава поздравления. "Червеният динамит" изпраща едно първенство, което започна с кошмар - сърдечния арест на Кристиан Ериксен и завършва с място сред четирите най-силни отбора на континента.

В неделя "Трите лъва" ще се изправят срещу отбора на Италия в опит да спечелят първата си европейска титла.

Тимът на Роберто Манчини стигна до финала, след като във вторник вечер отстрани драматично Испания след 1:1 в редовното време и победа с 4:2 при дузпите.

Така Италия за втори пореден път отстранява Испания в елиминациите на еврошампионати, след като го направи и в осминафиналите преди пет години.

"Адзурите" вече напълно взеха реванш срещу иберийците за тежката загуба с 0:4 на финала през 2012-а. Сега за четвърти път ще играят в мач за титлата в неделя срещу Англия на "Уембли".

Треньорът на Англия Гарет Саутгейт ликува след победата над Дания Снимки: ЕПА/БГНЕС

mediapool.bg