Кламер БГ - Новини: Англичаните наказаха и двете основни партии заради Брекзит

Англичаните наказаха и двете основни партии заради Брекзит

Свят

|
Пет, 03 Май 2019г. 12:19ч.
Англичаните наказаха и двете основни партии заради Брекзит

Английските гласоподаватели използваха вчерашните местни избори, за да накажат както консерваторите на премиера Тереза Мей, така и опозиционните лейбъристи за безизходицата с Брекзит. Това съобщи Ройтерс, като се позова на частични резултати, публикувани днес.

По данни на Би Би Си, според почти половината от резултатите, обявени досега, Консервативната партия губи 433 общински съветници, а Лейбъристката - 81.

В същото време Либералните демократи се съвземат от загубите, които тяхната партия понесе при предишните общински избори през 2015 г. след участието й в коалиционно правителство с консерваторите. Избрани са 301 нейни съветници.

Според анализатори ясната позиция на либералдемократите, че Великобритания се нуждае от втори референдум, за да излезе от задънената улица с Брекзит, им е помогнала да обърнат нещата в своя полза.

"Ние знаехме, че избирателите са недоволни от начина, по който консерваторите действаха по въпроса за Брекзит, но сега изглежда, че те са недоволни и от отговора на лейбъристите на правителствената позиция по Брекзит", каза Джон Къртис, водещ британски политически експерт, цитиран от Ройтерс.

Независими кандидати са спечелили 215 общински места, а Зелените, които също подкрепят втори референдум, печелят 38, сочат частичните резултати.

Източници от Лейбъристката партия казаха, че засега тя няма от какво да се притеснява. Според тях е било ясно, че битката за онези общински съвети, които по традиция подкрепят консерваторите, ще бъде тежка.

mediapool.bg