Кламер БГ - Новини: Цацаров в КПКОНПИ: "Ти си го избра" стана "Ти си го преизбра"

Цацаров в КПКОНПИ: "Ти си го избра" стана "Ти си го преизбра"

Анализи и Коментари

|
Ср, 20 Ноем 2019г. 18:06ч.
Цацаров в КПКОНПИ: "Ти си го избра" стана "Ти си го преизбра"

Прехвърлянето на Сотир Цацаров в антикорупционната комисия показва, че управлението е "мафиотизирано", казва правозащитникът адв. Михаил Екимджиев. Правният експерт от "Отворено общество" Иванка Иванова коментира, че намирането на нова работа за главния прокурор е "основен политически проблем" за управляващите, защото той може да стане опасен за тях. Анализаторът Иван Брегов (Институт за пазарна икономика), е на мнение, че Цацаров се доказва като част от "кадровата банка на ГЕРБ".

Общата позиция е, че България има сериозни проблеми с разделението между властите и върховенството на закона. Въпросът на Mediapool към тримата бе: "Какъв сигнал изпращат управляващите с номинирането на Цацаров за шеф на КПКОНПИ, случващо се с избора на "дясната му ръка" Иван Гешев за главен прокурор?"

КПКОНПИ като отровен двойник на прокуратурата

Лекотата, с която главният прокурор Цацаров може да се стане шеф на антикорупционната комисия, осветлява две неща, казва Иванка Иванова:

"Първо, опасната симбиоза, която се очертава у нас между власти, които по конституция би трябвало да са разделени. Къде в системата на разделените власти попада изобщо антикорупционната комисия и защо топ магистрат като главния прокурор може така лесно да "шета" между разделените власти? От гледна точка на конституционните принципи беше по-логично да стане председател на ВКС. И второ, тази номинация изобличава козметичния характер на посттоталитарните реформи в правоохранителните органи".

Иванка Иванова напомни, че антикорупционната комисия е възникнала като алтернатива на прокуратурата, защото прокуратурата не е била ефективна с конфискацията на имущество от осъдените за извършени престъпления.

"По същия начин, вместо да бъдат реформирани, се умножиха и органите с полицейски правомощия; беше създаден дори алтернативен съд. Сега виждаме, че антикорупционната комисия не е алтернатива на прокуратурата, а неин отровен двойник. Вместо алтернатива, сме получили още от същото. Симулирането на реформи чрез създаване на отровни двойници на правоохранителните институции е опасно за правовия ред, опасно е за конституционните права на гражданите", пояснява тя .

Да му се намери нова работа си е проблем

"Не се съмнявам, че намирането на нова работа на Сотир Цацаров е централен политически проблем за управляващата коалиция", коментира още директорът на правната програма на "Отворено общество". По думите й същият проблем съществува и когато твърде млади хора биват произведени в генерали и началници на специални служби.

"След като напуснат мандатна длъжност, в която са имали достъп до всички държавни и частни тайни, те вече знаят твърде много и могат лесно да се превърнат в политически актив или пасив за тези, които ги назначават", пояснява Иванова пред Mediapool.

Тя напомня, че в другите държави от ЕС преобладаващата практика е на топ позиции в прокуратурата и в съда да се назначават хора, които са в края на кариерата си. Така, когато им изтече мандатът, те директно отиват в пенсия.

"Понеже не трябва да мислят за уреждането на остатъка от кариерата си, те са по-независими. У нас, обратно, с назначаването на по-млади хора на топ позиции се отварят допълнителни канали за упражняване на незаконно влияние. Прочее, същият проблем ще възникне и с избрания от Висшия съдебен съвет нов главен прокурор, ако встъпи на поста и изпълни докрай мандата си", прогнозира Иванова.

Просто мафия

Правозащитникът адв. Михаил Екимджиев казва, че предстоящият избор на Цацаров начело на КПКОНПИ е "сигнал, че клептократичното управление, което заради изборите си беше сложило маска на приличие, сега се развихря".

Той посочи и други примери – повторното гласуване на Иван Гешев за главен прокурор, опитът да се премахне плащането на първия ден от болничния, признанието за лошото състояние на втория стълб на пенсионното осигуряване, дори и водните режими в Перник и Ловеч.

Според Екимджиев всичко това сочи, че събитията умишлено са били задържани за след изборите.

"Това е размяна на услуги в мафиотизираното управление. Форматът е ясен – Цацаров трябва да пази гърбовете на управляващите. Самата КПКОНПИ беше прекроена, явно за да пасне на егото и властовите амбиции на г-н Цацаров. Той е там, за да защити спокойствието на управляващите, за сметка на което те му осигуряват безкрайни мандати", коментира адв. Екимджиев пред Mediapool.

Според него на настоящия главен прокурор се дава възможност да действа в условията на "заплаха от разкулачване".

КПКОНПИ явно няма да се задейства срещу високите етажи на властта и в следващите четири години. Ще се занимава с удари по независими кметове и второстепенни чиновници, прогнозира Михаил Екимджиев.

"Ти си го избра" от 2013 и "Ти си го преизбра" през 2019

"Сигналът с този избор е ясен – след "Ти си го избра" през 2013 година, следва "Ти си го преизбра" през есента на 2019 година. Оказва се, че независимият уж главен прокурор е неизменна част от кадровата банка на ГЕРБ", казва анализаторът Иван Брегов от ИПИ пред Mediapool.

Според него случващото се поставя редица въпроси.

"Привидно ли стои прокуратурата в съдебната власт? Като партийно пристрастен ли е действал досега Цацаров? Награда ли е номинацията му за шеф КПКОНПИ? Наред с тези въпроси идват и някои отговори - може би сега можем да си обясним защо няма обвинени и осъдени от висшите етажи на властта. Едно е ясно – партия, власт и държава са едно и също нещо, останалото е фасада, която вече дори не е нужно да бъде поддържана", коментира Иван Брегов.

mediapool.bg