Кламер БГ - Новини: Северна Македония си вкара автогол

Северна Македония си вкара автогол

Анализи и Коментари

|
Вт, 27 Септ 2022г. 14:18ч.
Северна Македония си вкара автогол

Сн. ЕПА/БГНЕС

Говор на омразата и ксенофобски скандирания белязаха мача между България и Северна Македония от Лигата на нациите в Скопие. Българският национален отбор успя да победи с 1:0. Голът отбеляза новият капитан Кирил Десподов в 50-ата минута, след като още в началото на срещата бе изгонен с червен картон македонецът Тодор Тодоровски.

Мачът бе от значение за българския отбор, тъй като при загуба той щеше да изпадне от четвърта урна за предстоящия жребий за квалификациите за Евро 2024 и да се присъедини към най-слабите отбори с още по-малки шансове за класиране на голям форум.

Въпреки това футболът остана на заден план. Македонските фенове освиркаха мощно българския химн и не спряха с обидите през целия мач, като със сигурност не помогнаха на страната си за по-бърза евроинтеграция.

Мерките срещу езика на омразата са едно от ключовите изисквания Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС и да се придвижи по-бързо към ЕС, което се следи както от България, така и от европейските страни и институции.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди случилото се на стадион "Тоше Проески".

"Министерството на външните работи излиза с публична реакция и осъждане на вчерашния израз на език на омразата, който наблюдава по време на футболната среща между националните отбори на Македония и България".

"Спортните събития представляват най-висш израз на принципите на справедливо отношение, взаимно уважение и състезание в духа на спортния дух. Злоупотребата с тези събития за разпространяване на омраза и нетолерантност е съществена противоположност на основната им идея".

"И в бъдеще Македония и България ще продължат да работят активно за подобряване на взаимоотношенията като съюзници в НАТО, бъдещи партньори в Европейския съюз и преди всичко добри съседи", се посочва в позицията на македонското външно министерство.

Реакцията на македонското правителство е очаквана. Управляващите в Скопие осъждат всички подобни актове, за които досега обвиняват основно опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, която разви мощна антибългарска кампания.

Обидите и поругаването на българските национални символи на стадиона в Скопие обаче не се изчерпваше само сред изолирани групи и очаквано провокира подобни реакции и от българска страна. Станалото в Скопие бе експлоатирано и в предизборната кампания у нас.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира от своя страна, че "за съжаление, с подобни действия съседите ни от Република Македония не показват, че разбират европейските ценности".

Всичко това се случва, след като България, следвайки националния си интерес и този на региона и ЕС, отвори вратата за Северна Македония към ЕС, но при конкретни условия.

Основното е вкарването на българите в конституцията на страната, което все още не е изпълнено основно заради съпротивата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Подобни изяви съвсем не помагат на македонците да извървят по-бързо пътя към ЕС и засилват антимакедонските настроения в България, които не са изолирани.

В същото време те за пореден път ясно показват, че през последните години на противопоставяне и взаимни обиди доверието между двете страни бе напълно изгубено и връщането му би трябвало да е основен приоритет за тях.

mediapool.bg