Кламер БГ - Новини: Любомир Кючуков: Европа на няколко скорости е бягство на богатите от ЕС

Любомир Кючуков: Европа на няколко скорости е бягство на богатите от ЕС

Анализи и Коментари

|
Съб, 11 Март 2017г. 19:39ч.
Любомир Кючуков: Европа на няколко скорости е бягство на богатите от ЕС

Идеята за Европа на няколко скорости е своеобразно бягство на богатите страни членки от първоначалната идея за Европейския съюз.

Тази теза застъпи бившият заместник външен министър от кабинета "Станишев" и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в събота пред БНР. Според него темата за разширяването на ЕС тотално липсва и това дестабилизира неговата периферия.

"Нещо повече – самата философия за оформящото се за предпочитан вариант – на различните конфигурации – не чертае нищо позитивно за страните-кандидатки. Това по-скоро ги осъжда на перманентно кандидатстване във всеки един от многобройните квазиформати на съюза и сериозно накланя пред страните от региона (Западните Балкани – бел. ред.) реалната алтернатива "или евроинтеграция, или национализми" във втората посока", заяви Кючуков.

По думите му дебатът покрай Бялата книга на Жан-Клод Юнкер е огромен плюс, защото излиза от чисто политико-експертната сфера и се обръща и към гражданите, очертавайки някои рискове.

"Независимо от петте сценария, очертани в Бялата книга, посоките реално са две. Едната посока е назад, към Европа на нациите и национализмите. Втората посока е към по-нататъшна развитие на евроинтеграцията. Това, което се забелязва в момента, бих го нарекъл своеобразно бягство на богатите в ЕС – първо на Великобритания от ЕС, а сега се очертава на група страни заедно с ЕС, ограничавайки автентичния съюз в рамките на едно по-тясно ядро", добави Кючуков.

Според него т.нар. Европа на различните скорости влиза в противоречие със самата идея за ЕС, защото институционализира вътрешните разделения и парцелирането на съюза, замислен в началото като единен.

"Идеята за многото скорости изглежда запазва конструкцията при всички налични противоречия. Но за мен проблемът е, че тя прави опит да се тръгне едновременно и в двете посоки – и напред, и назад. Боя се, че това разкрачено политическо положение няма да е най-стабилното. Неслучайно една от основните ценности на ЕС е възможността да се развиват съвместни политики. Съюзът не може да бъде стабилен, ако се задълбочават вътрешните противоречия и различия в нивата. Разделянето на различни скорости по-скоро ще доведе до това задълбочаване", смята директорът на Института за икономика и международни отношения.

Той коментира и срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, посочвайки, че тя потвърждава дългосрочния стратегически характер на сътрудничеството между двете страни, както в сферата на енергетиката, така и в икономиката като цяло.

"Оттук нататък, дали това партньорство ще отиде отвъд геополитическата конюнктура и ще придобие стратегически измерения и в политическата област, ще зависи основно от динамиката на процесите в Сирия и в международен план, доколкото руско-турското сътрудничество очевидно е една изгодна и за двете страни алтернативна писта за тяхното международно присъствие и утвърждаване като глобален фактор", заяви Кючуков.

Попитан дали за Путин и Ердоган са изгодни процесите на дезинтеграция в ЕС, той отговори: "Това без всякакво колебание това им отваря поле за маневри. Нека не забравяме, че дори страна членка на ЕС, каквато беше Великобритания, потърси алтернативна писта за периода си след евентуалното излизане от ЕС първо в посока Вашингтон, след това в посока Анкара."

mediapool.bg