Кламер БГ - Новини: Денят с Mediapool: Ах, тези скъпоценни наши въглища и руски петрол

Денят с Mediapool: Ах, тези скъпоценни наши въглища и руски петрол

Анализи и Коментари

|
Пет, 29 Септ 2023г. 08:28ч.
Денят с Mediapool: Ах, тези скъпоценни наши въглища и руски петрол

Протестите срещу опитите за въглищна реформа не стихват, сн. БГНЕС

Още един ден от журналистическото ми битие - вчерашният, мина в миньорски протести, дирижирани от яростното нежелание на окопалите се в държавната енергетика синдикати да се спре използването на въглищата, защото тогава стават ненужни и се прекратяват включително търговските им обвързаности в държавната енергетика. Омръзна ми и от политици, които не искат да застанат зад правителството за вземане на конкретни решения за трансформация на зависимите от кюмюра региони, за да може най-сетне младите хора да не бягат оттам в другите градове, защото не искат в мините, а интересна и иновативна работа.

Четете бюлетина Денят с Mediapool

Абонирайте се

Още в сряда започна новото подгряване на темата с обявените от ГЕРБ "индикативни списъци" с фирми, които щели да правят зеления преход в Стара Загора, Кюстендил и Перник и да "намажат" пари от близо трите милиарда лева, които Брюксел дава безвъзмездно за тази трансформация. Премиерът Николай Денков веднага отвърна, че това не е точно така, но ходи обяснявай, че нямаш сестра.

След разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, в четвъртък министър-председателят обяви, че кабинетът, ще оправи това "недоразумение", но предстои да се види как точно след приемането на оспорваните от хората в държавните мини и ТЕЦ териториални планове за трите региона и дали ще има към тях "индикативни списъци". ДПС внесе предложение парламентарната подкомисия за еврофондовете да стане комисия и да следи как се избират фирмите, участващи във въглищния преход. Борисов пък обяви, че "сглобката" въпреки всичко е непоклатима.

На фона на размяната на приятелски въглищарски огън между партиите в "некоалицията", зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов бе освиркан от синдикатите в държавните мини и ТЕЦ при пореден опит да им се обясни, че няма да останат без работа – просто няма да е същата. Междувременно в Раднево е имало завера с депутатите на "Възраждане" за следващи протести.

Малко по-късно вчера стана ясно, че такъв ще има в петък. Синдикалистът Деян Дяков обяви, че ще има пътни блокади на три възлови точки в страната - Прохода на републиката в Гурково, магистрала "Тракия" в района на Стара Загора, както и пътищата Стара Загора - Хасково и Гълъбово - Димитровград.

"Ще държим блокадите, докато исканията ни не бъдат одобрени", закани се Дяков.

Ох, въглищната драма ще изяде и днешния ден.

Въглища и в парламента. Там в четвъртък енергийната комисия не успя да разбере нищо от пътната карта за климатична неутралност, която България трябва да постигне до 2050 г. и миш-маш документът бе отложен за гласуване за идната сряда със заявки за вкарването на някакъв ред в него. Но да видим!

Поне по една тема депутатите взеха та взеха окончателно решение – край на руския суров петрол от 1 октомври 2024 г. Е, далеч е от първоначалните намерения това да стане още след месец, но се разсъди, че на рафинерията в Бургас й трябва техническо време да си организира алтернативните доставки. И този въпрос обаче до последно бе бурно дебатиран, а "БСП и "Възраждане" продължиха да ги бранят с вещания за ценови апокалипсис при горивата.

Абе, скъпи са им на някои в тази държава въглищата и руския петрол. Следвай парите...

mediapool.bg