Кламер БГ - Новини: Гневът за цената на тока не трябва да е към борсата

Гневът за цената на тока не трябва да е към борсата

Анализи и Коментари

|
Съб, 02 Окт 2021г. 13:18ч.
Гневът за цената на тока не трябва да е към борсата

Гневът за цената на тока не трябва да е към борсата

Настанала е буря от недоволства срещу енергийната борса (IBEX). Чужди търговци мамят малкия бизнес, олигарси печелят десетки милиони. Енергийният популизъм може да ни струва повече и от "Белене". Няколко пояснения и въпроси, които може да задавате към хора, които наблюдават по-отблизо и са по-ангажирани с електроенергийната търговия.

1. Енергийната борса е платформа, която оперира по прозрачни и международно дефинирани правила плюс правила, които са приети от и наблюдавани от КЕВР. Нали така?

2. Борсата не е страна в сделките и няма как да ги манипулира.

3. Борсата осигурява прозрачност на търговията и вкарва всички значителни производители в светъл пазар. Това вероятно дразни много хора, които биха предпочели сделките да не са чак толкова ясни.

4. Правилата на търговия на електроенергия не допускат заявяване на цената, на която отделният търговец купува, което е нормална практика. Борсата обаче публикува среднопретеглената цена на всеки търг и списък на участниците във всеки търг.

5. В центъра на вниманието сега е един търг, обявен от АЕЦ "Козлодуй", проведен на 29 септември, за 300 МВ мощност за период от 3 месеца. Тоест през борсата са продадени (а не борсата е продала) дългосрочни договори за 3 месеца. Среднопретеглената цена, на която е реализиран търгът е 237.27 лева на МВч. Именно тази цена е предмет на множество изказвания.

6. Цената ден напред за 1 октомври на борсата е 328 лева на МВч. Твърди се, че на 29 септември търговците са купили 300 МВ за 237.27 лева и после са ги продали по 328 лева на МВтч и така набързо са спечелили 60 милиона лева (умножете 300 МВ по дните и часовете до Нова година и после по разликата между 237 лева и 328 лева и ще получите някъде към 60 милиона).

7. Тази сметка е основана на несравними неща. Ако търговец купи електроенергия за 3 месеца, няма как да я продаде на другия ден всичката на пазар ден напред. Тук е първата много сериозна грешка. Може да продаде 1/90 от купеното. На следващия ден цената може пак да е висока, може и да падне. Днес цената е 287 лева. Ако търговците бяха изтъргували купената от АЕЦ електроенергия днес, щяха да спечелят не 60 милиона, а 32 милиона. Ако след 3 дни цената падне на 187 лв., тогава търговците ще загубят 32 милиона от златната сделка. Само дето търговията не работи така.

8. Възможно е някои търговци да са продали закупеното на друга борса и така да са реализирали някаква печалба. Няма обаче как да знаем кой, колко и къде го е продал. Нито пък борсата може да знае какво точно са направили търговците, камо ли пък да бъде страна в тази търговия. Вероятно някои търговци са сключили тримесечни договори с някои предприятия и така са им гарантирали фиксирана цена. Възможно е някои търговци да са купили по 200 лева, други по 400 лева. И това няма как да се знае. По тази причина всички спекулации за това как търговците са спечелили и колко са спечелили остават спекулации. Може да са спечелили, може да са загубили.

9. Призивите да се променят правилата на борсата е добре да се обсъдят. Но това обсъждане трябва да стане компетентно и в съответствие с борсовите правила в другите европейски страни. Добре е да се води и разговор с КЕВР, да се поиска анализ и от борсата, и от КЕВР, както и да се направят независими анализи на пазара у нас и другите страни. Всичко това е разумно и ще помогне за това да разберем по-добре как работи пазарът и как той би могъл да се промени. И в каква степен е необходимо да се промени.

10. Другата възможност, за която се чуват призиви, е да прекратим износа. Това означава да излезем от общия европейски енергиен пазар. Това няма как да стане освен ако не искаме да излезем и от Европейския съюз. Дори и това няма да стигне, защото трансграничната търговия на електроенергия съществува и без ЕС. Можем да затворим границите.

11. Ако спрем износа, страната ще се наводни с ток, цените ще паднат. Тогава тецовте ще затворят и цената пак ще се вдигне и ще ни трябва режим на тока. Тогава, някои предлагат, да излезем от търговията с емисии. И това означава излизане от ЕС. Дори и това няма да помогне заради подготвяното от ЕС въглеродно мито.

12. Има мерки, които могат да се предприемат за компенсиране на скока в цените и много мерки, които трябва да се обсъдят и приемат за дългосрочната устойчивост на електроенергийното потребление и за сваляне на рисковете от ценови скокове. Излизането от ЕС не изглежда една от тях. Разтуряне на борсата също.

Обръщам се с въпрос към всички: така ли е? Някои други данни, разсъждения, предложения?

Коментарът на анализатора на енергийни и екологични теми е от Фейсбук. Заглавието е на Mediapool.

mediapool.bg