Кламер БГ - Новини: Вярно или не? ВМРО: Тълпи от незаконни мигранти подложиха на терор София

Вярно или не? ВМРО: Тълпи от незаконни мигранти подложиха на терор София

Анализи и Коментари

|
Пет, 27 Юли 2018г. 08:55ч.
Вярно или не? ВМРО: Тълпи от незаконни мигранти подложиха на терор София

В периода 2013 г. тези регистрационно-приемателните центрове (в столичните квартали "Овча купел", "Военна рампа" и "Враждебна") бяха обособени като места за прием и настаняване на нелегални имигранти. В резултат от тежкия натиск върху границата и нахлуването на значителен брой нелегални имигранти столицата беше наводнена с хиляди пришълци. Една от причините беше грубата политическа грешка тези центрове да се разкрият в гр. София и то от отворен тип.

Столичани платиха цената уникалната управленска глупост, която беше сътворена тогава. Тази ситуация подложи на сериозно изпитание, както системата за сигурност, така и живота и здравето на столичани. Градът беше изправен пред опасен социален феномен – тълпи от незаконно влезли на българска територия хора, които се регистрираха на конвейр от Държавна агенция за бежанците, даваха им се статут и възможност свободно да пребивават на територията на общината. В резултат цели квартали бяха подложени на терор от млади мъже – мигранти."

Евродепутатът Ангел Джамбазки и столичният общински съветник Карлос Контрера от ВМРО публикуваха неотдавна обширна позиция в този дух, призовавайки премиера Бойко Борисов и министрите му да закрият споменатите миграционни центрове в София.

Макар да уточняват, че визират ситуация отпреди 5 години, те настояха за затварянете на тези обекти на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) с аргумента, че "столичани не желаят да се повтарят картините от 2013 г. насам, когато цели квартали бяха окупирани от мигранти".

Отвъд типичната за ВМРО популистка реторика, въпросът е има ли основателни причини да се очаква нов мигрантски поток, както и дали наистина жителите на София са били подложени на вълна от престъпления, извършени от бежанци?

Публичните данни, предоставяни официално от правителството, ДАБ и МВР показват, че тези твърдения на Джамбазки и Контрера са по-скоро неверни. Парадоксалното в случая е, че опасенията на двамата от нова мигрантска криза покрай прилагането на Дъблинския регламент, всъщност се опровергават от собствения им лидер и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Направих проверка през агенцията за бежанците, капацитетът на лагерите за емигранти е едва 11% запълняемост. Нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 г., когато капацитетът е бил пълен до 103% и смятам, че правителството би следвало да вземе отношение, най-малкото което е да се разпореди на компетентните органи да проучи кой организира подобна кампания, тъй като това е и наказуемо по Наказателния кодекс. Всява се смут, опит да се създава напрежение в обществото и това според мен не може да остане безнаказано", заяви Каракачанов по време на заседание на Министерския съвет преди десетина дни по повод фалшивите новини, че евтаназията на животни в Странджа е заради приемането на 150 000 мигранти, върнати от Германия.

"България нито е поемала ангажимент, виждате – Италия, Испания, Гърция подписват споразумения или се договарят, това си е тяхна работа, ние не се месим във вътрешните им работи. България нито сме се договаряли с канцлера Меркел, нито сме приемали, нито ни е предлагано, нито за пари, нито за без пари", каза на свой ред премиерът Борисов на същото правителствено заседание на 18 юли, едва седмица след призива на Джамбазки и Контрера.

Видно от публикуваната от МС стенограма, министър-председателят дори добавя: "Аз съжалявам, че за да опровергаем такива лъжи, ние трябва да го говорим, защото тези мои думи ще се чуят в цяла Европа и всички ще кажат – в момент, в който ние се чудим какво да правим със стотиците хиляди, милиони бежанци, България единствена няма".

Думите на Каракачанов и Борисов се потвърждават и от данните на ДАБ, според които към момента центровете в София и Бусманци има едва 355 души, а общо настанените в лагерите в цялата страна са под 600. За сравнение, потърсилите закрила в България през 2013 г. са били 7144, през 2014 г. – 11 081, през 2015 г. – 20 391, през 2016 г. – 19 418, през 2017 г. – 3700.

От началото на 2018 г. досега те едва 492-ма, което е най-ниското междинно ниво от 2012 г. насам.

По отношение на генерираната от мигрантите в България престъпност, която от ВМРО определят като "терор" ,официалните данни от МВР също поставят думите на Джамбазки и Контрера под сериозно съмнение.

Твърденията им не подлежат на категорично доказване или опровергаване поради факта, че в годишните полицейски бюлетини липсват данни, отразяващи престъпленията, извършени конкретно от настанени в центровете на ДАБ. Данните обаче все пак дават представа за реалната ситуация.

От статистиката на МВР за престъпността през последните години в София става ясно, че Джамбазки и Контрера са прави единствено за това, че покрай засиленият мигрантски поток през 2013 г. са се увеличили и престъпленията, извършени от чужденци в столицата.

Тази тенденция обаче няма как да бъде описана като "терор", тъй като броят им е над 30 пъти по-малко от престъпленията, извършени от българи през същата година. И почти два пъти по-малко от тези, извършени от лица от ромски произход. Още повече, че в графата "чужденци" влизат всички уличени в престъпление чуждестранни граждани, а не само нелегалните мигранти, визирани от ВМРО.

През 2012 г. в София са разкрити 10 431 престъпления срещу собствеността и личността на гражданите, като 9995 са извършени от българи, 489 – от цигани, а 158 – от чужденци. Следващата година, за която говорят Джамбазки и Контрера, са разкрити 10 130 престъпления, 9679 от които са извършени от българи, 542 – от други (статистиката за ромската престъпност вече е в тази графа), а 285 – от чужденци. Т.е. се наблюдава увеличение от 127 престъпления на чуждестранни граждани, но броят им е все така над 30 пъти по-малък от криминалните деянията на българи в столицата.

Още по-явно опровержение на аргументите на ВМРО се явява тенденцията, че в следващите 4 години броят на престъпленията, извършени от чужденци, се запазва относително на едно и също равнище, с леки спадове и покачвания, независимо че броят на мигранти в центровете на ДАБ устойчиво намалява.

През 2014 г. са разкрити 9905 престъпления в София, от които 9435 са извършени от българи, 528 – от други и 198 – от чужденци. Следващата година разкритите престъпления намаляват до 8594, като 8238 са извършени от българи, 399 – от други, а 158 – от чужденци. Въпреки че през 2016 г. регистрираната от МВР престъпност намалява още – до 7919 разкрити криминални случая, броят на престъпленията на чужденци се покачва до 167. Той продължава да расте и през следващата 2017 г. – до 176 престъпления, въпреки новото намаляване на разкритите случаи – общо 7490.

Очевидно е, че тази тенденция не е свързана с броя на настанените в центрове на ДАБ мигранти, след като през същата година агенцията отчита едва 3700 потърсили закрила от страната ни при 19 418 за 2016 г. Допълнителен довод срещу твърденията на Джамбазки и Контрера е фактът, че престъпленията на чужденци през миналата година в София са над 40 пъти по-малко от тези, извършени от българи.

[div class='center_orange']Заключение:

Видно от официалните източници на информация, отразяващи динамиката на мигрантския поток към България и престъпленията, извършвани на територията на столицата от чужденци, доводите на ВМРО, с които се иска затваряне на центровете на ДАБ в града, са по-скоро неверни.[class='center_orange' div]

mediapool.bg