Кламер БГ - Новини: Войници на 40 години, генерали с пенсия и “запазено“ място

Войници на 40 години, генерали с пенсия и “запазено“ място

Анализи и Коментари

|
Ср, 15 Апр 2020г. 14:11ч.
Войници на 40 години, генерали с пенсия и “запазено“ място

В условията на пандемия парламентът прие промените в Закона за отбраната, за които настояваше военното министерство. Това бе очаквано, въпреки че срещу тях имаше резерви дори в управляващата партия ГЕРБ.

Тепърва предстои да бъде анализирано дали те ще имат ефект, но пък вече разкриха някои тенденции в армията – липсата на качествени кандидати за войници, висши военни, които отказват назначения, или служат на Родината с пенсия и заплата.

Кадрова криза

С промените се вдига рязко пределната възраст за новите войници – от 27 на 40. Мярката бе мотивирана с това, че е било засечено желание от страна на по-възрастни хора да влязат в редиците на армията.

А подобни възможности не трябва да се изпускат, тъй като към момента дори по официални данни над 5000 длъжности за военни са свободни.

Въпреки че военното министерство отчете, че миналата година напусналите са по-малко от новопостъпилите, при подобни темпове кризата ще продължи още десетилетия.

Генерали с пенсии

Промените увеличават и с три години пределната възраст за военна служба според военното звание. Три години повече ще могат да служат и упражнилите право на пенсия, но след мотивирано предложение в интерес на службата.

По време на дебатите около закона отново се формулира добре известният проблем с хората в системата, които взимат и пенсия и заплата.

Това от години води до напрежение в сектора.

Дисбалансите в системата доведоха до формирането на две тенденции - хора, които са упражнили правото си на пенсия и продължават да служат, и военни, които, въпреки че могат да упражнят правото си на пенсиониране, не го правят.

В момента около 2500 военнослужещи могат да упражнят правото си на пенсия без да се уволняват. Около 1500 от тях са направили това, като сред тях са и много генерали.

Дори МО признава, че няма друга армия в НАТО и ЕС, в която пенсионирани военнослужещи да продължават да служат.

Висши военни, които отказват назначения

Другите основни промени дават възможност военните с висши офицерски звания, които заемат длъжност повече от 4 години и откажат преназначаване на друга предложена им длъжност в същото или в по-високо длъжностно ниво, да останат на длъжността само още година.

След това се уволняват.

След закриването на Генералния щаб авторитетът на висшите военни намаля заради орязаните им правомощия и заради това, че не изказват публично мнение за развитието на сектора.

Сега става ясно, че част от тях отказват да преминат на нови длъжности, ако не ги устройва рокадата. Именно тази тенденция е наложила и законовите промени.

Смяната на градове, длъжности и отговорности се налага често във военната професия и за това тя се компенсира с по-ранно пенсиониране.

mediapool.bg