Кламер БГ - Новини: Винаги с НАТО, никога против Русия?

Винаги с НАТО, никога против Русия?

Анализи и Коментари

|
Ср, 27 Март 2019г. 13:13ч.
Винаги с НАТО, никога против Русия?

Хибридната война, водена от Русия срещу България, бе сред основните теми на конференцията "Членството в НАТО – ключ към ЕС", организирана от Атлантическия съвет в България. Бившият министър-председател Иван Костов подчерта, че заплахите за националната сигурност на България са по-големи днес, отколкото преди четвърт век. Кремъл води "дифузна война", прилагайки "психологически, икономически, политически и кибернетични атаки", каза той.

Костов бе особено критичен към правителството и съдебната система. Според него, кабинетът не прави нищо, за да противодейства на хибридните заплахи. Костов смята, че руската агресивна политика е успяла да "овладее българската прокуратура" и други институции, чрез които се налага "репресия" върху пронатовски политици, като бившите министри Даниел Митов и Николай Ненчев, като за претекст се използва борба срещу корупцията. Бившият премиер не спести и темата за енергийната зависимост на България от Русия и поиска НАТО да блокира всички руски проекти на територията на държави-членки на Алианса.

Според изследване на ръководения от Костов "Център за анализи и управление на рискове", на последните президентски избори редица кандидати са "рецитирали" руските опорни точки: "Марешки и Енчев повтаряха 100% от тези послания. Радев – 83%, Каракачанов – 80%, а Калфин – над 70%. Единственият кандидат-президент с откровена евроатлантическа позиция - Трайчо Трайков - бе обвинен и съден за криминално престъпление".

Любопитен факт – във вторник (т.е. след думите на бившия премиер), на поредното заседание по делото за фалита на КТБ, основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов замеси и името на г-н Костов. Достоверността на показанията на счетоводителя Лазов е обект на спор. Адвокати го обвиняват, че атакува Цветан Василев, за да опази себе си. Интересно е също, че други имена на политици не бяха споменати, въпреки съмненията, че банката е оперирала, ползвайки се с благословията на значителна част от днешния политическия елит.

"Как да бъдем с Русия, когато тя организира и провежда хибридна война срещу нас?"

Но да се върнем на конференцията. На нея бившият президент Плевнелиев, категорично отхвърли мантрата "винаги с НАТО, но никога против Русия". Как да бъдем с Русия, когато "тя организира и провежда хибридна война срещу нас", попита той. А в изказванията на посланичката на Великобритания Ема Хопкинс, и на посланика на САЩ Ерик Рубин имаше имплицитна критика към българските институции. Макар да похвали напредъка на страната в областта на отбраната през последните 30 години, г-н Рубин заяви, че "не е останало никакво време за модернизация" и "има чувството, че някои от набелязаните стратегически цели не са постигнати".

Г-жа Хопкинс посочи, че "недостатъчната реакция окуражава Русия". Тя не пропусна да спомене и аферата "Скрипал", във връзка с която 27 държави отстраниха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. Нека припомним, че България не посмя да се присъедини към тези държави, а нашите институции гузно мълчаха за съмнителния случай с отравянето на оръжейния търговец Гебрев, както и за руските хакерски атаки срещу България през 2015 година.

Още през 2013 год. в статия, публикувана в руското военно списание "Военно-промишлен куриер", началникът на руските въоръжени сили ген. Валерий Герасимов излага принципите на това, което можем да наречем хибридна война. Става дума за това армията да съчетае "класическия с асиметричния потенциал", както Герасимов се изрази на конференция в началото на март, 2019. За мнозина, статията предизвести възприемането на хибридната война от Русия, която по-късно тя използва в Украйна и на други места. Но, както посочва експертът по Русия Марк Галеоти, Кремъл не е изобретил "хибридната война". Русия и шефът на нейните въоръжени сили просто се опитват да бъдат в крак със съвременния свят.

Защо България си мълчи?

Ясно е, че оценките за политици като Костов и Плевнелиев разделят българското общество. Може би прокуратурата се занимава с конкретни държавници "заради натовските им възгледи", но е възможно и да се "интересува" от тях и поради други причини...

Политическото кадруване в съдебната система обаче не е новина. Руските хибридни атаки срещу ЕС и НАТО са факт. Те бяха обект на специални заседания и документи, приети от Европейския парламент преди броени дни.

Факт е също, че България вече е направила геополитически избор. Сега е най-неподходящият момент за шикалкавене, както и за опити за балкански пазарлъци и надлъгване с един азиатски режим с авторитарни характеристики. Най-малкото – необходимо е посоченото на конференцията на Атлантическия съвет да бъде обект на дебат, на широка обществена дискусия. Нека се чуе мнението на политическия елит по темата за хибридните заплахи. Това ще бъде лакмусов тест. Бързо ще паднат агнешките патриотични кожи и ще лъснат истинските намерения.

Вместо това - какво се случва? Повече от седмица медии, анализатори и цялото общество се занимават с имотните сделки на властта, както и с неспособността на ГЕРБ бързо и решително да се произнесе по казуса "Цветанов". Да, "Апартаментгейт" не трябва да бъде замитан под килима. Но за това е тема-лилипут в сравнение с въпроса за заплахите пред националната сигурност и троянските коне в партийната система. Фиксирайки се върху дървото, пропускаме опасния руски лес. Докато Европа дебатира, взима мерки и действа, ние за пореден път се разголваме като безнадеждна провинция, която се е вторачила в пъпа си.

mediapool.bg