Кламер БГ - Новини: Бил ли е Делян Пеевски някога в несъвместимост

Бил ли е Делян Пеевски някога в несъвместимост

Анализи и Коментари

|
Пет, 08 Окт 2021г. 10:02ч.
Бил ли е Делян Пеевски някога в несъвместимост

Бил ли е Делян Пеевски някога в несъвместимост

"Никога не съм бил и в несъвместимост за заемана длъжност", декларира бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, след като стана първият българин, чието име изтече от документите по международното журналистическо разследване "Досиетата Пандора". Информацията за трите офшорни дружества на Пеевски бе оповестена от разследващия сайт Bird.bg.

Въпросът за офшорната несъвместимост

Проверката на Bird показва, че на 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария е възложил на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в офшорната зона на Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG.

Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в Британски вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

В един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски, съобщава Bird и прилага факсимилета. По това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание.

Документите не показват откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г., в нея няма и следа от Felina. Там са отбелязани само 17 хиляди лева спестявания. Няма и отбелязана каквато и да е фирма, на която тази офшорка да се явява дъщерно дружество. Пеевски твърди, че е декларирал тази собственост, но не казва кога.

Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации. При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности. Пеевски е декларирал, че не е управител на фирми. Депутатите могат да притежават собственост в търговски дружества, но не и да ги управляват. Собствеността задължително трябва да се декларира.

При встъпването си като депутат в 44-то Народно събрание през 2017 г., Пеевски обявява собственост в три чуждестранни компании и в една българска фирма, напомня Bird.bg.

Пеевски не отрича да е собственик на офшорките, но твърди, че това е декларирана собственост. Той казва, че е обявил собствеността върху компания, която се явява собственик на офшорките. В случая въпросът е дали Пеевски е спазил закона и е декларирал навреме своята собственост, защото в декларацията му от 2014 година няма фирми.

В този контекст той твърди, че "никога не е бил в несъвместимост за заемана длъжност".

По казуса текат проверки на ДАНС, данъчните и антикорупционната комисия, които би трябвало да установят дали всичко е декларирано, укривани ли са данъци и т.н. По отношение на несъвместимостта обаче най-важни са датите.

През 2013 година Делян Пеевски не бил депутат единствено в периода 11 март – 21 май. Това е периодът между разпускането на 41-ото и встъпването на 42-ото НС. Ако той е бил директор на офшорката Felina само в този период, проблем няма. През останалото време би бил в несъвместимост, тъй като е народен представител и в двата парламента.

Конституционна несъвместимост

Делян Пеевски обаче се е поставил в ситуация на несъвместимост и то при друг много по-знаков повод. Както се вижда от определение 1/2014 г. на Конституционния съд, Пеевски за пет дни е заемал едновременно поста председател на ДАНС и народен представител, които са несъвместими една с друга (чл. 68 ал. 1 от Конституцията).

На 14 юни 2013 г. тогавашният депутат от ДПС Делян Пеевски е избран за председател на ДАНС по предложение на премиера Пламен Орешарски. Депутатът "незабавно е положил изискуемата клетва по чл. 8а ЗДАНС" е подал молба за оставка като депутат с вх. № 354-00-374/14.06.2013 г. Искането на Пеевски е оставката да бъде гласувана незабавно.

Тя обаче не е гласувана при настъпилия хаос в пленарната зала. Така Пеевски едновременно се оказва и депутат, и председател на ДАНС. Това са две напълно несъвместими позиции.

Официално съобщение на прокуратурата още същия ден (14 юни) не оставя никакво съмнение, че Пеевски е започнал да изпълнява задълженията си като председател на ДАНС. Той се е срещнал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. Насрочена е нова работна среща за 17 юни (понеделник).

Тази работна среща обаче не се провежда, защото многохилядните граждански протести го карат да се оттегли от ръководния пост в ДАНС.

На 17 юни 2013 г. Пеевски със заявление № 354-00-385 оттегля подадената от него оставка като народен представител и същата никога не е гласувана от Народното събрание. На 19 юни 2013 г. Народното събрание приема ново решение, с което отменя решението си за избор на Пеевски за председател на ДАНС.

Конституционният съд се произнася

Този абсурден правен казус, в който БСП, ДПС и Пеевски вкарват Народното събрание, е оправен с едно решение и едно определение на Конституционния съд. КС е сезиран на два пъти от президента Росен Плевнелиев.

След първото сезиране КС изрично обявява, че Народното събрание е било длъжно да гласува оставката на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Неговият мандат като народен представител не се прекратява автоматично с избора му за ръководител на специалната служба.

Второто сезиране на президента е с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на НС за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Именно това определение на КС, с докладчик бившият депутат от ГЕРБ и настоящ конституционен съдия Анастас Анастасов, дава ясен отговор на въпроса:

Бил ли е Делян Пеевски някога в несъвместимост?

Анастас Анастасов пише, че оттеглената оставка на Пеевски като депутат и писмото му до медиите, че не желае повече да е шеф на ДАНС, постигат "конституционосъобразния ефект на оставка от поста председател на ДАНС".

"Това е така, тъй като нито Делян Пеевски е могло да бъде заставен да упражнява правомощия, които той не желае да упражнява, нито ДАНС е могла да бъде оставена без ръководство", пише в определението на Конституционния съд.

С това КС приема, че Пеевски е бил шеф на ДАНС, каквото и да твърди, но не желае да изпълнява повече тези правомощия, включително да си подаде оставката като шеф на ДАНС.

Определението на КС оправдава решението на парламента да отмени избора на Пеевски, защото иначе "би се стигнало до парализиране на ДАНС и до блокиране на политиката на държавата по защита на националната сигурност и противодействието на престъпността".

В края на определението се казва, че ситуацията, в която е изпаднал Пеевски за тези пет дни, представлява несъвместимост.

"Конституционният съд намира за нужно да добави, че несъвместимостта като основание за предсрочно прекратяване на мандата на народен представител означава, че Народното събрание не може да предприема действия, с които изкуствено да я породи, а трябва с актовете си да се стреми да я предотвратява", пише в определението.

С това КС казва, че парламентът е бил едва ли не длъжен да отмени избора на Делян Пеевски в ДАНС, за да не породи изкуствено несъвместимост. Несъвместимостта обаче е съществувала в продължение на 5 дни и определението на КС от 14 януари 2014 година е доказателство за това.

От гледна точка на новия казус с офшорните фирми на Пеевски, проверката на българските институции трябва да отговори на въпроса дали видният бизнесмен и политик не е бил в уникална двойна несъвместимост: Едновременно директор на офшорка, депутат и шеф на ДАНС в продължение на 5 дни, които ще останат в историята.

mediapool.bg