Кламер БГ - Новини: Американският хореограф Стивън Петронио открива ONE DANCE WEEK 2016

Американският хореограф Стивън Петронио открива ONE DANCE WEEK 2016

Общество

|
Пет, 07 Окт 2016г. 19:13ч.
Американският хореограф Стивън Петронио открива ONE DANCE WEEK 2016

Проектът BLOODLINES на едноименната компания на американския хореограф Стивън Петронио открива ONE DANCE WEEK 2016 на 9 октомври в Дом на Културата "Борис Христов“ в Пловдив. Проектът отдава почит на големите майстори на танца от постмодернизма, оказали дълбоко въздействие върху художествения път на поколения хореографи.

Стивън Петронио е една от водещите фигури на американската съвременна танцова сцена през последните 30 години. В спектаклите му се преплитат съвременна музика, визуални изкуства и моден дизайн. Петронио създава и усъвършенства уникален артистичен език в сътрудничество с талантливи и провокативни мултидисциплинарни артисти, а творбите му създават неповторимо усещане за всички сетива.

Репертоарът, който ще представи в България, включва емблематичните спектакли "Тропическа гора" и "Ледена примамка", дело на едни от най-бележитите фигури в историята на танца – Мърс Кънингам и Триша Браун – хореографи, създали оригинален движенчески език, базиран на изключителна физическа и концептуална прецизност, и отличаващи се с високи артистични постижения.

"Тропическа гора" е спектакъл, който може да се определи като металически, изпълнен с отблясъци и отражения, озвучен от електронната музика на Дейвид Тюдор. Проектът не би бил толкова въздействащ без оригиналните декори на бащата на поп-арта Анди Уорхол, който според критиците разработва своята най-добра идея след Campbell’s Soup Cans, а именно въздушни сребърни възглавници.

Един от шедьоврите в кариерата на Триша Браун, хореограф и изпълнител, част от постмодерното американско движение и един от основателите на Джъдсън Данс Тиътър, е спектакълът "Ледета примамка", в който тя си партнира с легендата на поп-арта Робърт Раушенберг (сцена, костюми и визуален директор). "Ледена примамка" е една от големите феминистки творби от минималистичния период в Ню Йорк.

Освен тях в проекта BLOODLINES е включен и авторският спектакъл на Петронио "В движение", който отбелязва 30-годишнината от създаването на компанията. Творбата e енергичен и изцяло танцов спектакъл, който поставя акцент върху промяната на състоянията от неподвижност към движение, от бавни протягания към скоростни сблъсъци, всичко това с прекрасното озвучаване от пионера в електронната хип-хоп музика – Клемс Казино.

mediapool.bg