Кламер БГ - Новини: Американски инженер обвинен в опит да предаде военни тайни на Русия

Американски инженер обвинен в опит да предаде военни тайни на Русия

Свят

|
Пет, 17 Дек 2021г. 12:16ч.
Американски инженер обвинен в опит да предаде военни тайни на Русия

Американски инженер обвинен в опит да предаде военни тайни на Русия

Американски инженер, работил от десетилетия като федерален подизпълнител в отбранителната сфера, е бил арестуван по обвинения в опит да предаде класифицирана информация на човек, когото смятал за руски агент, предаде Асошиейтед прес като се позова на министерството на правосъдието на САЩ.

Американското ФБР провело операция под прикритие срещу 63-годишния Джон Мъри Роу младши от щата Южна Дакота, след получаване на сигнал, че служителят е бил уволнен заради нарушения на правилата по сигурността и защото бил идентифициран като потенициална вътрешна заплаха, съобщиха федерални представители.

В рамките на разследването Роу си разменил над 300 съобщения по електронна поща със служител на ФБР под прикритие, който се свързал с него през март 2020 г., представяйки се за руски агент, съобщи американското правителство.

В един от имейлите Роу предал оперативни детайли за американски бойни изтребители, а в друг написал, че ако не може да си намери работа на сегашното място, ще отиде да работи за "другия отбор".

Според прокуратурата, Роу е работил близо 40 години като инженер по изпитателна дейност и е имал допуск до класифицирана информация.

Днес Роу трябва да се изправи пред федерален съдия. Той е бил арестуван в сряда в Лийд, Южна Дакота.

mediapool.bg