Кламер БГ - Новини: Американски генерал за F-16: Бих жертвал десния си крак да летя с него

Американски генерал за F-16: Бих жертвал десния си крак да летя с него

България

|
Пет, 18 Ян 2019г. 13:16ч.
Американски генерал за F-16: Бих жертвал десния си крак да летя с него

Предлаганите на България изтребители F-16 Block 70 са с пълно оборудване за всички необходими способности, каза бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.

В момента той е консултант на производителя на F-16 - aмериканската компания "Локхийд Мартин" и представи изтребителите, след като по-рано тази седмица парламентът даде мандат на правителството да започне преговори със САЩ за покупката им.

В качеството си на бивш командир на силите не НАТО в Европа той обясни, че Алиансът разчита съюзниците да разполагат със самолети, които да могат да изпълняват всички необходими задачи, а не само една от тях.

"В мирно време първата мисия е oхраната на въздушното пространство - Air Policing. Не само на националното, но допринасяне и за колективната отбрана. Ако се наложи конфликт, НАТО разчита ВВС на страните членки да имат способности за въздушна отбрана и реакция при нападение по въздух и по земя. Необходими са изтребители, които да гарантират въздушна отбрана, прецизни наземни атаки и прехващане на вражески самолети", обясни Брийдлав.

"Всичко бих дал да летя на предлагания на България F-16, включително и десния си крак", пошегува се той.

Освен това според него предлаганият на България модел е най-сигурният едномоторен изтребител.

Генералът акцентира на радара и компютърните системи за огневи контрол. Изтребителите са оборудвани с многоцелевият радар (AESA), базиран на разработки в F-22 и F-35.

Обучението на пилотите трябва да започне преди доставката на машината

Практиката при подобни междудържавни преговори е те да продължат между 4 и 8 месеца. В тях трябва да се договорят и всички технически подробности.

Брийдлав акцентира на необходимостта бързо да започне обучението на пилотите:"Ако се избере нашето предложение, до една година трябва да бъдат изпратени български военни пилоти да бъдат обучени да летят на F -16. Обучението трае между 18 и 24 месеца. И преди да бъдат доставени българските изтребители, те да бъдат обучени".

Един от най-чувствителните въпроси около избора на американското предложение са сроковете, в които могат да бъдат доставени изтребителите. Първоначално България искаше да получи първите машини до две години след подписването на договора, но към момента САЩ и"Локхийд Мартин" трудно биха могли да отговорят на това изискване. Парламентът обаче допусна "отклонение" от изискванията и всички срокове ще бъдат договорени в хода на преговорите.

Как се сравнява цената на изтребителите?

Във връзка с набиращото популярност сравнение между цените на сделките за F-16 Block 70 в Бахрейн, Словакия и България, Джеймс Робинсън от "Локхийд Мартин" коментира, че по темата се говори наизуст.

"Цената за България на един Ф-16 е много подобна на тази в Бахрейн или Словакия. Не трябва да се мисли само за цената. F-16 e една програма с различни елементи, в които влизат оръжия, поддръжка, резервни части, обучение...", каза Джеймс Робинсън.

Изборът на F-16 предполага добри връзки със САЩ

От "Локхийд Мартин" коментираха, че изборът на F-16 предполага и непоклатима връзка със САЩ.

Пример за това са другите европейски държави, направили подобен избор.

Българското правителство защити избора на F-16 пред основния им конкурент шведския "Gripen" със стратегическото сътрудничество и пълния пакет способности.

Първоначалната оферта на САЩ обаче надвишава доскорошния таван на проекта от 1.8 млрд. лева. Засега не е ясно и кога ще бъдат доставени първите машини.

Официални представители на САЩ обаче поеха ангажименти в рамките на преговорите да се доближат максимално до исканията на България.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, Белият дом и Джон Болтън, съветник на американския президент Тръм по националната сигурност, персонално похвалиха премиера Бойко Борисов за избора на F-16. По неофициална информация, бъдещо окончателно одобрение на сделката от българския парламент ще осигури на Борисов скорошна визита в Белия дом и среща с Доналд Тръмп.

mediapool.bg