Кламер БГ - Новини: "Алфа рисърч": Фандъкова увеличава преднината си от първия тур пред Манолова

"Алфа рисърч": Фандъкова увеличава преднината си от първия тур пред Манолова

България

|
Ср, 30 Окт 2019г. 19:28ч.
"Алфа рисърч": Фандъкова увеличава преднината си от първия тур пред Манолова

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова увеличава постигнатата на първия тур преднина от над 8 на сто пред опонента си Мая Манолова дни преди балотажа на местните избори. Това показват данни на представително проучване на „Алфа Рисърч” сред 800 гласоподаватели, което е поръчано и финансирано от бТВ.

Към момента 38.4% от анкетираните заявяват, че със сигурност ще гласуват, а 17% се колебаят. Сред сигурните гласоподаватели 83.3% са избрали своя фаворит.

За Фандъкова ще гласуват 55,3 на сто от решилите да участват и във втория тур на местните избори, а 44.7 процента – за Мая Манолова. За сравнение, при 100% обработени протоколи от първия тур, разликата между двете беше 8.58%, докато сега е 10.6%.

На балотажа най-силна се очертава да е "партията” на негласуващите – 44.6% от абсолютно всички анкетирани въобще не мислят да отидат до урните.

ГЕРБ има 27 съветници. ВМРО пък вкарват четирима общинари, което означава мнозинство за управляващите в 61-членния общинския съвет на София. БСП остава опозиция с 15 съветници, а "Демократична България" и независимият кандидат-кмет Борис Бонев, който става общинар, ще имат 13 гласа. Любопитното е, че гласовете за листата на "Демократична България"

и независимия Бонев, който не беше регистрирал листа, са общо 100 000, а гласовете за ГЕРБ, които имат много повече съветници, са 130 000. "Атака” има двама съветници, единият от които е освободеният в сряда като депутат Волен Сидеров.

Настоящото изследване е проведено в периода 28 – 30 октомври 2019 г. сред 800 пълнолетни жители на гр. София с право да гласуват в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

mediapool.bg