Кламер БГ - Новини: Али Ахмети: Трябва да работим за позитивен епилог в двустранния спор с България

Али Ахмети: Трябва да работим за позитивен епилог в двустранния спор с България

Свят

|
Пон, 06 Юни 2022г. 13:08ч.
Али Ахмети: Трябва да работим за позитивен епилог в двустранния спор с България

Скопие, сн. БГНЕС

Охридското споразумение, Договорът от Преспа и Договорът за добросъседство посочи като червените линии за Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) неговият председател Али Ахмети в словото си по повод отбелязването на 20 годишнината от създаването на партията, която е коалиционен партньор на управляващия в Република Северна Македония СДСМ.

По думите на Ахмети, който иска да бъде партньор с ДСИ, трябва да спазва тези червени линии, от които "връщане назад няма", а интеграцията в Северна Македония е наложила и регионалната интеграция чрез политиката на партията за "нула открити спорове със съседите".

"Европа не може да бъде напълно спокойна без Западните Балкани и това трябва да бъде приоритет на Европейския съюз, както и наш приоритет. Трябва да работим за позитивен епилог в двустранния спор със съседна България и да стесним полето за злонамерени действия в страната и региона, които не съвпадат с нашата западна ориентация. Незабавното приключване на този спор ще бъде от полза за българската общност у нас, за региона и Европа, но във всеки случай без да бъде застрашена националната и езиковата идентичност на съгражданите ми", каза Ахмети, цитиран от македонските медии.

Той приветства признаването на автокефалността на Македонската православна църква, което по думите му е сложило край на друг важен за страната спор и заяви, че в навечерието на старта на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС, предсрочните избори (за които от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ настояват) не са решение, а бойкотът на работата на парламента е пречка по този път.

На отбелязването на годишнината присъстваха премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, бившият премиер Зоран Заев и министри от техните кабинети, в които партията на Али Ахмети е коалиционeн партньор, а въпреки отправената покана, не са пристигнали председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и лидерът на Алианс за албанците Зиядин Села, отбелязват медиите в Северна Македония.

По БТА.

mediapool.bg