Кламер БГ - Новини: Александър Вучич е считан за фаворит на изборите в Сърбия

Александър Вучич е считан за фаворит на изборите в Сърбия

Европа

|
Нед, 03 Апр 2022г. 14:43ч.
Александър Вучич е считан за фаворит на изборите в Сърбия

Александър Вучич, Снимка: Архив

Сръбските граждани избират днес президент, парламент и местни органи на властта в няколко общини, включително в Белград.

Парламентарните избори са свикани само година и половина след сформирането на настоящото правителство. Гласуването през юни 2020 бе бойкотирано от основните опозиционни партии, според които не е имало условия за честни избори, посочва в анализ БТА.

Над 6.5 милиона сърби ще могат да упражнят правото си на глас в над 8000 секции, избирайки измежду 19 листи и осем кандидати за президент. В чужбина има открити секции в 34 държави.

Избирателните секции отварят в 7 часа в неделя и затварят в 20 часа (местно време). Дотогава в сила е предизборното мълчание, което започна през нощта на четвъртък срещу петък.

Изборите ще бъдат следени от местни и чуждестранни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа и от представители на парламенти от няколко държави.

Републиканската избирателна комисия уточни, че броят на наблюдателите е рекорден – 5218.

Предварителните резултати могат да се очакват в късните часове след затварянето на избирателните секции, а окончателните - 96 часа след приключване на изборния ден.

Социологическите проучвания сочат, че най-много гласове ще спечели управляващата Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич, след нея се нарежда опозиционната коалиция "Обединена Сърбия", следвана от Сръбската социалистическа партия.

Изборният праг е 3%, като според анкетите той най-вероятно ще бъде преминат и от коалицията от екологични организации Морамо (Трябва), консервативната коалицията НАДА (Надежда) и дясната партия Заветници.

В надпреварата за държавен глава на Сърбия според анкетите води сегашният президент Вучич, следван от кандидата на "Обединена Сърбия" Здравко Понош, бивш началник на генералния щаб на сръбската армия.

mediapool.bg