Кламер БГ - Новини: Акция "Пречупване" вече дава резултат – всички се объркаха

Акция "Пречупване" вече дава резултат – всички се объркаха

България

|
Четв, 19 Юли 2018г. 17:55ч.
Акция "Пречупване" вече дава резултат – всички се объркаха

В четвъртък се разигра странен задочен спор между президента и ГЕРБ, който се върти около обявената от Бойко Борисов акция "Пречупване" на старите ченгета. Всичко тръгна от обърканите думи на премиера във вторник вечерта на церемонията за връчването на наградите "Икономика на светло". Тогава той надълго и широко похвали успехите на ГЕРБ в борбата със сивата икономика и контрабандата. Борисов обяви, че по време на служебното правителство на Румен Радев приходите на митниците са намалели със 120 милиона лева само за два месеца. После ГЕРБ се върнали на власт и приходите на митниците се оправили. В заключение Борисов каза, : "Боят по контрабандата не само няма да го изпуснем, виждате издиханието им с яростната агресия с жълти, лъжливи, всякакви новини. Нарича се акция "Пречупване" на старите ченгета".

Така не се разбра дали ГЕРБ води акцията срещу "старите ченгета", или "старите ченгета" клатят ГЕРБ, нито пък кои "стари ченгета" визира Борисов. По-късно източници на Mediapool в ГЕРБ неофициално обясниха, че "ченгетата" водят акцията срещу ГЕРБ.

В четвъртък, при посещението си в авиобазата "Граф Игнатиево", президентът Радев влезе в задочен спор с Борисов, а от думите му стана ясно, че е разбрал обратното - че ГЕРБ води акция с цел да "пречупи" ченгетата.

Радев призова правителството да "пречупи" вижданията си за правовата държава, върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Операция "Пречупване" не може да има успех, ако правителството не си пречупи собствените виждания за правова държава, що е то върховенство на закона, що е то корупция, що е то престъпност и как да се борим с нея", коментира Радев.

Той напомни на Борисов, че служебното правителство е оставило 1.6 млрд лева в бюджета.

"Нека кажат къде са (тези пари – б.р.). Същото служебно правителство събра просрочени вземания от минали години, особено в сферата на енергетиката. Това ме навява на мисълта, че тези вземания нарочно не са търсени от определени компании. Направете справка, мога да ви я дам подробно", каза Радев.

Той не е уточни какви са тези 1.6 милиарда лева, но очевидно визира бюджетния излишък към края на юни 2017 г., който е размер на малко над 1.7 милиарда лева. Президентът продължи критиките към правителството заради липсата на реформи.

"Виждате, че за разлика от мониторинговите доклади, Европейската комисия отговори откровено и дори грубо на нашите амбиции за влизане в еврозоната. Каза ни, че имаме нужда от реални реформи. Проблемът е, че натискът за реални реформи идва отвън, а не по вътрешните убеждения за дълг на българското правителство към собствените му граждани.

Крайно време е кабинетът да разбере, че лобирането навън за членство в Шенген и еврозоната няма да има никакъв успях, ако не се вземат крути мерки тук за справяне с корупция, престъпност и бедност", каза Радев.

Реакцията на ГЕРБ бе мигновена, но тъпа.

"Настояваме в следващите часове или до края на седмицата президента да представи доказателства за събраните 1.6 млрд. лева. Ако не го направи, ние ще считаме, че освен г-жа Лъжа, имаме и г-н Лъжа", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на брифинг в парламента.

"Позитано" 20 произвежда фалшиви новини през определени сайтове. Тези лъжи се повтаряха от лидера на БСП госпожа Нинова. Президентството също повтаря част от фалшивите новини, които те (сайтовете) произвеждат", допълни Биков.

ГЕРБ вероятно няма нужда от специални доказателства за оставения от служебното правителство бюджетен излишък, защото всеки от партията може да отвори сайта на Националния статистически институт. Спорът за излишъка обаче изглежда лишен от смисъл, защото в последните няколко години на полугодието бюджетът постоянно е на плюс, тъй като големите разходи се правят в края на годината. През 2016 година бюджетният излишък, например, бе 3.1 милиарда лева.

"Това е много мощна атака (акция "Пречупване" – б.р.), която върви, но ние сме готови да отговорим. Няма да се поддадем на подобни атаки. Президентът говори за операция "Пречупване" - тя съществува и е в ход, ние обаче сме готови да я спрем", декларира Биков.

mediapool.bg