Кламер БГ - Новини: "Актьорите" в отношенията между Скопие и София трябва да бъдат сменени

"Актьорите" в отношенията между Скопие и София трябва да бъдат сменени

България

|
Четв, 21 Юли 2022г. 13:56ч.
"Актьорите" в отношенията между Скопие и София трябва да бъдат сменени

Сн. БГНЕС

Клубът за българо - македонско приятелство приветства напредъка в подобряване на отношенията между България и Македония постигнат с приемането на европейското предложение от двете страни.

"Поздравяваме нашите две правителства и два парламента за проявената политическа смелост, както и усилията на Франция и Европейския съюз за постигнатото решение. Даваме си сметка, че това е само началото на един сложен и многоизмерен процес, който трябва да получи обществена подкрепа в двете държави", се посочва в позиция на клуба. .

"Чака ни много работа за създаване на условия отношенията ни да не бъдат развивани само на високо политическо ниво, а да се започне положителен разговор между всички участници в обществата и в двете държави. Само така може да се преодолее взаимното непознаване, което разрешава за "герои" на отношенията ни да бъдат представяни само онези, които насаждат страх и омраза помежду ни. Тези "актьори" трябва да бъдат сменени от хората, които ни свързват, а не ни делят, от хората изграждащи мостове, връзки и разбирателство, а не всяващи омраза и реваншизъм".

Според клуба трябва активно и пълнокръвно общуване на всички нива между двете общества и "реализирането на общи цели с потенциала на и усилията на всички заинтересовани страни-бизнес, неправителствен сектор, академични институции, гражданското общество".

В Клуба за българо - македонско приятелство участват повече от 100 души, сред които университетски преподаватели, историци, писатели, икономисти, журналисти и други.

Част от съучредителите са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Майя Грекова, журналистите Бойко Станкушев и Иво Беров и други.

Членове са и бившите македонски премиери Владо Бучковски и Любчо Георгиевски, както и философът Катерина Колозова.

mediapool.bg