Кламер БГ - Новини: Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

България

|
Пет, 03 Апр 2020г. 17:04ч.
Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

Президентът Румен Радев назначи досегашният зам.-началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов за началник на отбраната и го удостои с висше офицерско звание "адмирал".

Ефтимов заменя на поста ген. Андрей Боцев, който по-рано тази година почина.

Емил Ефтимов започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна.

През годините поетапно се изкачва по йерархична стълба от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната.

Правомощията на началника на отбраната бяха сериозно орязани, след като бе въведен т.нар. интегриран модел на военно министерство и някогашният Генерален щаб бе трансформиран.

В последните години висшите военни рядко изразяват публично лично мнение и постът загуби голяма част от авторитета и значението си в обществото.

Емил Евтимов ще трябва да се справи с кадровия колапс в армията. В момента над 5000 длъжности за военни са свободни и това се очертава, като най-сериозният проблем в армията.

Освен това на дневен ред са и два от големите проекти за модернизацията на армията – за придобиване на нови бронирани машини и два патрулни кораба.

Общата им стойност е около 2.5 млрд. лева.

Армията все още разчита основно на старата съветска техника и модернизацията ще изисква сериозни средства, ясни приоритети и политически консенсус.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче допусна възможност те да бъдат отложени заради финансовите ангажименти около епидемията от коронавирус.

Състоянието на военния флот, от чиито редици идва Ефтимов, е далеч от стандартите на НАТО и все още разчита на съветски кораби.

Една от основните му задачи ще бъде да се пребори за реализирането на проекта за два нови патрулни кораба.

mediapool.bg