Кламер БГ - Новини: Адвокатурата призова за широк конституционен дебат

Адвокатурата призова за широк конституционен дебат

България

|
Вт, 25 Авг 2020г. 16:36ч.
Адвокатурата призова за широк конституционен дебат

Висшият адвокатски съвет намира за "тревожни" предложенията в проекта на ГЕРБ за нова конститиция и призова за широк обществен дебат по темата. Съветът казва, че представените идеи са много спорни и се отклоняват се от основни принципи на конституционното право немотивирани предложения.

Адвокатурата призовава парламентът да постъпи "разумно, отговорно и достойно", преди да вземе своето решение.

"Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно", се казва в позицията.

Основна критика е изнасянето на основните човешки в края на предлагания нов конституционен модел. Адвокатурата не се съгласна с начина, по който се въвежда конституционната жалба, със законодателната инициатива за магистратските съвети и други основни положения в закона. Поради това институцията призова да се проведе дебат.

"Обществото извървя твърде дълъг път в демократичното си развитие, насочено към постигане върховенство на правото и укрепване на конституционните ценности. Всяко отстъпление от постигнатото е немислимо, защото би отдалечило България от общността на европейски държави, а евентуалните промени в Конституцията могат да бъдат подкрепени само ако отстраняват констатираните недостатъци в уредбата и приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци", предупреждава адвокатурата.

mediapool.bg