Кламер БГ - Новини: Адвокатурата: Таванът на обезщетенията за смърт на пътя е позор

Адвокатурата: Таванът на обезщетенията за смърт на пътя е позор

България

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 15:55ч.
Адвокатурата: Таванът на обезщетенията за смърт на пътя е позор

Идеята за въвеждане на ограничения при смърт на пътя е позор за всяка правна система, това е безцеремонно, повърхностно и едностранчиви решение, което оставя пострадалите да се задоволяват с трохи. Това се казва в официална позиция на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) по повод оттегленото предложение на Менда Стоянова (ГЕРБ) за въвеждане на таван от 20 000 лв на застрахователните обезщетения при пътно-транспортен инцидент.

Адвокатурата напомня, че предложенията на управляващите не се отнасят до всички обезщетения за смърт, като например умишлено убийство с брадва, непредпазливо причиняване на смърт при упражняване на лекарска професия, трудова злополука и т.н. Те се отнасят само до убийство на пътя.

"За всички тях (останалите казуси за причиняване на смърт) остава общата уредба, или казано по-друг начин да причиниш смърт чрез ПТП ще е "по-евтино" за виновния и покриващия вредите му, сравнено със смърт, последица от други изпълнителни деяния. Така пред престъпния свят се отваря възможността да се замени убийство по член 115 с престъпление по транспорта, за да постигне същия резултат, но с по-ниско ниво на гражданска отговорност", заявява Висшият адвокатски съвет.

В позицията се казва, че подобно решение "представлява позор за всяка правна система“, което "обезсмисля и дискредитира с един замах постигнатата вече в законодателството ни завишена защита на участниците в движението".

Адвокатурата критикува остро и предвиденото обратно действие на лимитите на обезщетенията – за застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията. Така ще се достигне до случаи, в който единият родител на загиналия е получил обезщетение от 130 000 лв., но другият ще получи 20 000 лв.

Адвокатите посочват, че с приемането на предложенията на Менда Стоянова ще се наруши и европейското право. Позицията специално отчита твърдението на Асоциацията на българските застрахователи, че девет адвокатски кантори правят бизнес със смъртта на пътя и на практика вземат под формата на хонорари половината или дори 80% от обезщетенията на нискообразованите роднини на жертвите на катастрофи.

"Твърдението, че девет адвокатски кантори имат нелоялни практики не може да бъде причина за срив в системата на застраховането", пише Висшият адвокатски съвет.

mediapool.bg