Кламер БГ - Новини: Адвокат, свързан с Навални, напусна Русия заради натиск от властите

Адвокат, свързан с Навални, напусна Русия заради натиск от властите

Свят

|
Ср, 08 Септ 2021г. 12:16ч.
Адвокат, свързан с Навални, напусна Русия заради натиск от властите

Иван Павлов

Видният адвокат Иван Павлов, който защитаваше екипа на вкарания в затвора опозиционер Алексей Навални, напусна Русия заради натиск от властите, предаде Асошиейтед прес.

Павлов съобщи, че срещу него е започнато разследване и че е заминал за Грузия.

"Беше ми забранено да използвам средства за комуникация и интернет, да разговарям с клиенти и с някои мои колеги. С една дума, бе ми забранено да правя всичко, без което работата на един адвокат не може да е ефективна. Не ми бе забранено само едно нещо - да напусна страната. Това бе знак, че трябва да замина", заяви Павлов.

Руските власти повдигнаха през април обвинение на Павлов, че е разпространил информация, свързана с полицейско разследване - провинение, което се наказва с глоба, с полагане на общественополезен труд или с до три месеца затвор. На адвоката бе забранено да разговаря със свидетели по делото, да използва интернет и мобилен телефон до края на разследването.

Павлов заяви, че обвиненията срещу него са свързани с това, че той е защитавал Иван Сафронов, бивш руски журналист, обвинен в държавна измяна. Юристът твърди, че е невинен и изтъкна, че разследването срещу него е отмъщение за това, че е бил адвокат по дела, по които руската Федерална служба за сигурност е провеждала разследвания.

Разследването срещу Павлов започна, след като той стана защитник на основаната от Алексей Навални организация "Фонд за борба с корупцията". Тя и останалите организации на Навални бяха поставени извън закона по-рано тази година, припомня Асошиейтед прес.

mediapool.bg