Кламер БГ - Новини: Агенцията по храните започва избиване на болни прасета в Плевенско

Агенцията по храните започва избиване на болни прасета в Плевенско

България

|
Съб, 06 Юли 2019г. 09:33ч.
Агенцията по храните започва избиване на болни прасета в Плевенско

Днес агенцията по безопаност на храните започва избиване на болни от африканска чума прасета в плевенското село Новачене. Огнището на заразата бе установено в петък. То е третото у нас, а от агенцията заявиха, че то е по на юг, т.е. заразата навлиза все по-навътре в страната.

„Взетите проби от прасетата са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София”, пише съобщението на агенцията.

Заради заразата са установени зони – 3 км. предпазна и 10 км. надзорна. Освен това днес ще е забранено влизането и излизането на хора и автомобили, докато се извършва умъртвяването на заразените животни.

Предишното огнище бе установено в село Жернов край Никопол. Там и в още три съседни села бяха избити над 30 домашни прасета. Избиването на животни в съседните села бе направено, тъй като те попадаха в 3-километровата предпазна зона. Стопаните им протестираха и твърдяха, че животните са здрави. Тъй като повечето хора, отглеждащи свине вкъщи, не са регистрирани като земеделски производители, не им се полага обезщетение.

Новото огнище в село Новачене се намира на около 45 км. от най-близката индустриална свинеферма. Ако заразата стигне на 10 км. от нея, ще се стигне до затваряне, тъй като фермата попада в обхвата на надзорната зона.

mediapool.bg