Кламер БГ - Новини: Автобус, сирийци, катастрофа, полицаи, смърт. Накратко: корупция

Автобус, сирийци, катастрофа, полицаи, смърт. Накратко: корупция

Анализи и Коментари

|
Четв, 25 Авг 2022г. 14:52ч.
Автобус, сирийци, катастрофа, полицаи, смърт. Накратко: корупция

Снимка: БГНЕС

Светла памет на загиналите в Бургас полицаи.

Този текст можеше да завърши до тук. Но не бива, защото има много въпроси, които следва да бъдат зададени.

Откога започнахме да превозваме незаконните мигранти сякаш са организирани туристически групи?!

Кои са тези каналджии, дето без страх отказват да спрат и бягат от два полицейски патрула? Луди ли са, лишени ли са от инстинкт за самосъхранение? Или просто са с протекции? Може би са свикнали, че все ще се оправят някак, стига да платят на когото трябва. Естествено, не и при смъртта на двама полицаи. Сега вече няма как да се оправят. Но, гаранция - това не им е бил първият път.

Как я пазим тая граница, след като може да премине необезпокоявано група от близо 50 души, да се натовари на рейс и да се озове в един от най-големите ни градове? Колко пъти ще обясняваме, че граничната ограда, в която изсипахме стотици милиони, е разбита от...храсти и дървета? Понеже природата си е природа и те си растат, а цяла държава все не може да се организира, за да ги поизреже.

А камерите при оградата? Веднъж ли харчихме пари, за да заработят отново, понеже не-знам-си-какъв проблем имаха? Към България има мигрантски натиск вече почти 10 години. Не се ли научихме за това време как се пази граница? Не можахме ли да купим достатъчно техника, да обучим хора? Нали стотици милиони и от ЕС взехме за пустата гранична охрана.

Корупцията убива. В буквалния смисъл. Тези близо 50 души не са прескочили границата незабелязано, пък било то и в пресечена местност край Малко Търново. Някой им е помогнал. Или по-просто казано – не си е мръднал пръста, за да ги спре. Не, не са само каналджиите проблемът. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев срамежливо каза, че имало данни, че служители са замесени в схемите. Проверявала се тази информация от няколко седмици. Сериозно ли?!

Сега за седмица трябва да изгонят или да арестуват всички мигранти, занимаващи се каналджийство. Не са ли следени тези процеси досега? Нали на границата имаме и ДАНС, и МВР. Не са ли чували тези служби, че нелегалните превозват нелегални?

Както обикновено, се действа пожарникарски. След тежка катастрофа, започват масови проверки на шофьори, сега вече и за мерки срещу мигрантите.

А до сутринта те обикаляха по границите и товареха хора по автобуси. Малко остана и директно на самолети да ги качат. И почти посред бял ден. Прав е министърът, че трагедията можеше да е по-голяма и да се налага да събират 47 трупа, ако загиналите полицаи бяха опитали по-интензивно да спрат автобуса. Но можеше и да е истинска касапница, ако се беше случила няколко часа по-късно, а на пометената автобусна спирка имаше хора.

Предстоят грозни картини. Смъртта на двамата полицаи вече се използва политически и ще се използва. От политици, които години наред бяха отговорни за това да оборудват и обезпечат границата и да направят така, че службите да не са проядени от корупция.

Ще има и разследване, и дело. Дълго и продължително. И всички ще забравим. До следващата трагедия.

mediapool.bg