Кламер БГ - Новини: Австрийската крайна десница представи искания за участие в правителство

Австрийската крайна десница представи искания за участие в правителство

Европа

|
Ср, 18 Окт 2017г. 16:45ч.
Австрийската крайна десница представи искания за участие в правителство

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) даде сигнал, че предпочита коалиция с консервативната Австрийска народна партия (АНП) и постави условията си за участие в едно дясно правителство, предаде ДПА.

АПС, която спечели 26 процента от гласовете на парламентарните избори в неделя, се очертава като сила, от която зависи кой ще управлява, след като дълбокият разрив между досегашните коалиционни партньори - АНП и Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) - прави малко вероятно съставянето на ново центристко правителство.

Лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе каза на пресконференция, че председателят на победилата на изборите АНП Себастиан Курц би трябвало да започне преговори с неговата партия.

Щрахе обаче ясно показа, че АПС няма да прави компромиси с ключовите си позиции. "Ние няма да паднем на колене пред когото и да било", заяви той.

Крайнодесният лидер посочи като ключови въпроси на своя дневен ред строгия граничен контрол, експулсирането на извършили престъпления чужденци и "спирането на разпространяващата се в нашата страна ислямизация", а също намаляването на данъка върху доходите и политиките за стимулиране на икономиката.

АПС и АНП до голяма степен са съгласни по тези въпроси. Щрахе обаче също така призова да се даде на хората по-голям глас в националната политика. АНП също подкрепя увеличаване на пряката демокрация, но не колкото АПС.

Щрахе даде да се разбере, че планът на АНП за разширяване на следенето на комуникациите е друг въпрос, по който има разногласия, като предупреди за опасността от прекомерно засилване на правомощията на полицията. Той отново заяви, че иска неговата партия да получи вътрешното министерство.

mediapool.bg