Кламер БГ - Новини: САЩ мобилизираха цивилни авиокомпании за евакуацията от Кабул (обновена)

САЩ мобилизираха цивилни авиокомпании за евакуацията от Кабул (обновена)

Свят

|
Нед, 22 Авг 2021г. 17:16ч.
САЩ мобилизираха цивилни авиокомпании за евакуацията от Кабул (обновена)

Снимката е илюстративна

Съединените щати включиха в неделя няколко големи американски авиокомпании в хаотичната евакуация на десетки хиляди афганистанци и чужденци от Кабул след падането на столицата в ръцете на талибаните, съобщи АФП.

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната Лойд Остин е активирал рядко използвания въздушен флот на гражданския резерв (CRAF), за да подпомогне придвижването на хора, пристигащи в американските бази в Близкия изток. CRAF е активиран само два пъти – за транспортиране на войски за Войната в Персийския залив през 1990-91 г. и отново през 2002-2003 г. за нахлуването в Ирак.

"Способността на Министерството на отбраната да изпрати военни сили е неразривно свързана с търговската индустрия, която осигурява критично важен транспортен капацитет, както и глобални мрежи за посрещане на ежедневните и извънредни изисквания", се казва в изявление, обявяващо хода.

Мобилизирани са 18 цивилни самолета

Осемнадесет цивилни самолета от American Airlines, Atlas, Delta, Omni, Hawaiian и United ще помогнат на десетки военни товарни машини, участващи в евакуацията, се казва в изявлението.

Вместо да кацат и излитат от столицата, самолетите ще транспортират хора от американски бази в Катар, Бахрейн и Обединените арабски емирства до европейските страни и, за мнозина, нататък до Съединените щати, уточнява БГНЕС.

С хиляди войници, които се опитват да защитят летището в Кабул, Вашингтон определи краен срок за завършване на една от най - големите евакуационни мисии, които Пентагонът някога е провеждал, до 31 август.

До 15 000 американци трябва да бъдат изведени от Афганистан, според президента Джо Байдън, който казва, че администрацията иска да изведе поне 50 000 афганистански съюзници и членовете на техните семейства от страната.

Талибаните обвиниха САЩ за хаоса на летището в Кабул

САЩ бяха виновни за хаоса на летището в Кабул, когато хиляди афганистанци поискаха евакуация, заяви по-рано в неделя високопоставен представител на талибаните в неделя.

"Америка, с цялата си сила и съоръжения ... не успя да въведе ред на летището. В цялата страна цари мир и спокойствие, но хаос има само на летището в Кабул", каза Амир Хан Мутаки, предаде АФП.

Тръмп критикува Байдън за Афганистан

Междувременно ситуацията в Афганистан бе използвана от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който обвини Джо Байдън за "най-голямото военно унижение в историята на САЩ“

"Виждаме, как предават нашата армия на врага“, каза Тръмп на митинг на своите поддръжници в Алабама.

Срещата се излъчва от американските медии. Политикът каза, че настоящата администрация е оставила оборудване, военни бази и скъпоструваща сграда на посолството в Афганистан на стойност 83 млрд. долара.

"Никога не изтегляте първо армията, армията последна се изтегля", каза политикът.

Според политика, действията на Байдън са довели до факта, че на 20-годишнината от терористичната атака на 11 септември в Ню Йорк над сградата на посолството на САЩ в Афганистан ще се вее знамето на талибаните.

mediapool.bg