Кламер БГ - Новини: АЛДЕ ще премълчи издигането на Делян Пеевски за евродепутат

АЛДЕ ще премълчи издигането на Делян Пеевски за евродепутат

Европа

|
Четв, 25 Апр 2019г. 10:58ч.
АЛДЕ ще премълчи издигането на Делян Пеевски за евродепутат

Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) няма да коментира издигането на българския бизнесмен, медиен магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за член на Европейския парламент. Пеевски е на избираемото второ място в листата на ДПС (част от АЛДЕ) за евроизборите и по всичко изглежда, че този път няма да се откаже от позицията след изборите.

"АЛДЕ никога не коментира състава на изборните листи на партиите, които са наши членове. В случая г-н Пеевски е бил избран (от ДПС) и в случай, че той бъде избран за член на Европейския парламент нашата група ще трябва да прецени дали членовете й уважават ценностите на либерализма и демокрацията", коментира говорителят на АЛДЕ пред EURACTIV.

АЛДЕ са попитани от медията дали ситуацията с издигането на Пеевски е подобна на тази в Европейската народна партия, която замрази членството на унгарския премиер Виктор Орбан. АЛДЕ отговаря, че случаят е различен, защото не става дума за партия, а за отделен кандидат на тази партия.

Не е ясно дали АЛДЕ осъзнава колко експлозивна може да бъде кандидатурата на Пеевски. Групата на либералите вероятно ще опита да се обедини с бъдещата група на Еманюел Макрон в Европейския парламент, а Пеевски може да се окаже проблем, коментира EURACTIV.

Преди два дни ДПС представи официално евролистата си в отсъствието на Делян Пеевски, който не се появява и в парламента. Всички останали кандидати, включително председателят на партията Мустафа Карадайъ, който е водач на евролистата, се изправиха пред своите съпартийци. Всеки от тях каза на колко години е и с какво се занимава.

В рамките на продължилото около час събитие никой не даде обяснение за отсъствието на Пеевски. Вместо сам да се представи, тази задача беше поверена на водещите. Te определиха Пеевски, който не стъпва в парламента, като "утвърден политик и авторитет сред избирателите на ДПС". Споменаването на името му беше посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

По неофициална информация Пеевски няма намерение доброволно да се отказва от място в европарламента. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ обаче ще се оттегли след изборите, така че Пеевски на практика ще стане първи в листата. Пеевски е кандидат за евродепутат не за първи път. През 2014 година отново беше на второ място, но се отказа и така в Европейския парламент влезе Искра Михайлова, която по онова време беше екоминистър.

По неофициална информация преди пет години АЛДЕ се е намесила задкулисно и не е одобрила идеята Пеевски да влезе в тяхната група. Тогава изборите бяха по-малко от година след избирането му за шеф на ДАНС и оттеглянето му от поста заради многохилядните протести. Сега издигането му съвпадна с годишния доклад на "Репортери без граници", където Пеевски беше определен като "най-яркото въплъщение" на "съюзяването между медии, политици и олигарси в България".

mediapool.bg