Кламер БГ - Новини: АБВ предлага специализирано антикорупционно звено с разследващи функции

АБВ предлага специализирано антикорупционно звено с разследващи функции

България

|
Вт, 22 Дек 2015г. 18:30ч.
АБВ предлага специализирано антикорупционно звено с разследващи функции

Партия АБВ, която даде своя принос за блокиране на идеите за създаване на независима прокуратура по румънски модел, която да разследва корупцията по върховете на властта, е обезпокоена от липсата на категорична воля в държавата за справяне с корупцията. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция във вторник и разкритикува проектозакона на вицепремиера Меглена Кунева (РБ) за борба с корупцията по висшите етажи на властта.

Петков съобщи, че АБВ са подготвили "пакет от промени", които да намерят място в проуктозакона, който веднъж вече бе отхвърлен от парламента и сега ще бъде гледан наново в редактиран вариант.

Създаване на специализирано антикорупционно звено с разследващи функции е едно от предложенията на АБВ, които ще бъдат представени на работна среща с Кунева.

Според АБВ новото антикорупционно звено трябва да бъде колективен орган, чиито членове да бъдат избирани от Народното събрание с мнозинство от две трети. По думите на Петков е важно новото звено да има разследващи функции и да се отчита пред депутатите, защото в противен случай то ще се превърне в подобрено издание на БОРКОР.

Законът на Кунева предвижда създаването на Бюро за борба с корупцията, което да обедини БОРКОР, Комисията за конфликт на интереси и отдели от Сметната палата. Подаваните от лицата на висши държавни длъжности декларации – за имущество и за конфликт на интереси, ще се слеят в една обща и декларираните обстоятелства ще бъдат проверявани от антикорупционния орган, който също ще може да налага и събира глоби, ако установи нарушения.

Друго предложение на АБВ е да се създаде единна агенция за обществените поръчки на държавните институции и единна агенция за обществените поръчки на общините.

Според него трябва да се направи сериозен анализ за ефективността в борбата с корупцията на инспектората на Министерския съвет и инспекторатите на отделните министерства.

Бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов, който сега се изявява като експерт на АБВ, заяви, че много трудно някой вътре в едно министерство ще разследва своя министър. Това означава да си срежат клона, на който седят, коментира той. По думите му инспекторатите нямат особено голям принос към борбата с корупцията. Едва два процента от сигналите в прокуратурата идват от инспекторатите, каза той.

По думите му предложението за обединение на БОРКОР с част от звената на Сметната палата, отговарящи за декларациите на гражданите и Комисията за конфликт на интереси под шапката на Бюро за борба с корупцията, може да се окаже един механичен процес, който няма да доведе до ефективни действия.

Ще бъдем активен фактор и в обсъждането на нормативната уредба, включително и в предложението за изграждане на нов орган, в анализа на законодателната среда и ефективността на действието на сега съществуващите органи, каза Румен Петков. Има конкретни решения, които могат да бъдат направени сега и веднага. Една година се въргаляхме в Конституцията и няма никакъв резултат, заключи Петков.

Преди това той направи обзор на взетите през годините решения за противодействие на корупцията и изтъкна, че само един документ през 2006 година "Стратегия за прозрачно управление, превенция и противодействие на корупцията“, бил свързан с поставянето на конкретни задачи, срокове и отговорници. Документът, който визира Румен Петков, е от времето, когато самият той беше министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев.

Попитан за евентуални избори две в едно догодина, Румен Петков заяви, че те не са изключени и АБВ била готова, макар че провеждането и на парламентарни избори щяло да е лошо за държавата и лош знак за инвеститорите.

mediapool.bg