Кламер БГ - Новини: Politico: Голяма част от страните от ЕС са “за” падане на забраната за украинското зърно

Politico: Голяма част от страните от ЕС са “за” падане на забраната за украинското зърно

Свят

|
Четв, 07 Септ 2023г. 17:24ч.
Politico: Голяма част от страните от ЕС са “за” падане на забраната за украинското зърно

Politico: Голяма част от страните от ЕС са “за” падане на забраната за украинското зърно

Повечето страни от ЕС са против удължаването на забраната за внос на украинско зърно след средата на септември, казаха четирима дипломати от ЕС пред POLITICO, отхвърляйки призивите на пет източни страни членки, сред които и България, да се запазят ограниченията до Нова година.

Украински зърнени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена - са забранени за пазарите на Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия съгласно сделка, сключена с Европейската комисия по-рано тази година. Така тези страни обявиха, че защитават своите фермери от притока на по-евтина продукция от Украйна.

Ограниченията трябва да изтекат на 15 септември, но споменатите 5 държави се застъпват за удължаването им поне до края на годината. От българското министерство на земеделието официално заявиха, че страната ни настоява за удължаване на забраната. Новото е, че България вече не иска забрана за пшеницата, а само за слънчоглед, царевица, добавя се обаче и сухото мляко и нерафинираното олио.

На среща с ЕК в сряда посланиците на ЕС от останалите 22 държави-членки открито са се противопоставиха на идеята за разширяване на забраната. Някои от посочените дипломати пък са заявили, че остават дълбоко скептични за запазване на ограниченията, каза високопоставен дипломат от ЕС. Франция и Германия са сред най-критичните страни за удължаването, каза дипломатът.

Двама дипломати казаха, че въпреки че много страни признават трудностите, пред които са изправени петте източни страни, те са поискали от Комисията да предложи алтернативни мерки.

Един дипломат от страна, скептично настроена към удължаването, твърди, че решението за удължаване на ограниченията за внос би било “чисто политическо”, тъй като предстоящите общи избори в Полша са надвиснали над решението.

Поляците отиват да гласуват в средата на октомври. Тъй като фермерите протестират срещу наплива на украинско зърно, което те смятат за заплаха за прехраната си, изтичането на сделката може да има политически последици за за консервативното правителство, водено от партията "Право и справедливост" (PiS).

Киев твърди, че няма доказателства, предполагащи отклонения в цените или значително увеличение на доставките на зърно, които биха оправдали разширяването на ограниченията за внос.

mediapool.bg