Кламер БГ - Новини: IAAF допуска само една руска лекоатлетка на Игрите в Рио, в Русия я обявиха за предател

IAAF допуска само една руска лекоатлетка на Игрите в Рио, в Русия я обявиха за предател

Спорт

|
Пон, 11 Юли 2016г. 16:25ч.
IAAF допуска само една руска лекоатлетка на Игрите в Рио, в Русия я обявиха за предател

Международната федерация по лека атлетика (IAAF) допусна само една руска лекоатлетка до Олимпийските игри в Рио де Жанейро, които предстои да бъдат открити на 5 август.

Става въпрос за двукратната европейска шампионка в скока на дължина в зала Дария Клишина, която от години живее и тренира във Флорида. Именно това обстоятелство е и основният аргумент на Съвета на IAAF в полза на Клишина, тъй като в САЩ те е обект на постоянен допинг контрол.

Това решение обаче провокира негативни настроения срещу рускинята в собствената й родина. Мнозина потребители на социалните мрежи я обявиха за предателка, заради факта, че никой от останалите лекоатлети не е получил разрешение да се състезава на Олимпиадата.

"Да ме обиждате и наричате предател на Родината ми се струва неправилно. До последно се надявам, че няма да отида сама в Рио", каза тя в интервю, припомняйки, че е допусната до Игрите в Рио, защото вече трета година тренира в САЩ с американски треньор.

"Във връзка със създалата се ситуация и дисквалификацията на останалите руски състезатели, искам да напомня, че тренирам в Америка не от месец, а много преди изобщо да има каквито и да било скандали", допълни още тя.

Ден по-рано от международната лекоатлетическа асоциация, отредиха, че е Клишина има право да се яви като индивидуален състезател на Олимпиадата в Рио. На своята страница във Фейсбук тя благодари на феновете, които я подкрепят.

"Бих се радвала ако ни бяха допуснали всички нас. Това не се случи и сега съм подложена на силен натиск и негативни коментари, което не се отразява добре на подготовката ми. Днес съм много по-зле от вчера", допълва Клишина.

Такова разрешение получи още само Юлия Степанова (800 м), чиито признания и тайни записи доведоха до разкритията за употреба на допинг в Русия и последвалото през ноември 2015 г. наказание за международни състезания. Степанова вече участва на състезание - на европейското първенство в Амстердам (под флага на европейската атлетическа асоциация), но там бе дисквалифицирана за пристъпване в съседен коридор в бягането на 800 метра.

В IAAF бяха пратени жалби от 136 атлети, които трябваше да докажат, че "не са опетнени от неуспеха на Русия да въведе адекватна система за борба с допинга, защото са били обект на други, напълно адекватни системи извън тяхната страна за достатъчно дълъг период".

Решението се очаква на 18 юли, но от руския олимпийски комитет вече обявиха: "Получени са откази за всички, освен за Клишина". Треньорът на двукратната олимпийска шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева - Евгений Трофимов, коментира, че тя е получила отказ, макар да е жител на Монако. Проблемът бил, че в последната година си е била в Русия.

Все пак, Исинбаева таи надежда, защото е сред 68-те руснаци, завели дело в Арбитражния спортен съд срещу наказанието. Решение се очаква на 21 юли. Ако то е в полза на IAAF, тогава Клишина ще е единственият лекоатлет под руски флаг в Рио. Степанова ще е под флага на МОК, тъй като от руския олимпийски комитет отдавна взеха становище, че няма да й разрешат да се състезава за Русия.

mediapool.bg