Кламер БГ - Новини: Послания за бъдеще без въглища върху кула на ТЕЦ "Бобов дол"

Послания за бъдеще без въглища върху кула на ТЕЦ "Бобов дол"

Greenpool

|
Пет, 18 Май 2018г. 19:12ч.
Послания за бъдеще без въглища върху кула на ТЕЦ "Бобов дол"

Една от охладителните кули на ТЕЦ "Бобов дол“ близо до с. Големо село се превърна в четвъртък вечерта екран с послания за бъдещето на въглищните райони отвъд въглищата. Първата по рода си у нас подобна акция бе дело на българското представителство на екоорганизацията "Грийнпийс".

"Бъдеще без въглища“, "Чистият въздух е наше право“ и "Артефакт от 20-ти век“ бяха само част от прожектираните послания.

Целта на демонстрацията бе да насочи вниманието към липсата на икономическа логика от морално и технически остарелите мощности на въглища, които вредят на здравето на хората и замърсяват околната среда.

От екоорганизацията припомнят, че по данни на Европейската агенция по околна среда топлоцентралата е сред първенците в Европа по замърсяване на околната среда и нанесени вреди върху здравето на хората. "Местните се оплакват от задушлив въздух и слоеве прах, които покриват цялото село като пелена. Това е централа, която продължава да съществува, за да носи лесни приходи на собственика си от това да бъде част от студения резерв на страната", посочват от "Грийнпийс" – България.

"Още по-скандалното е, че централата е сред искащите дерогации от новите по-строги екологични изисквания на Европейския съюз, свързани с работата на въглищните централи. Това ще позволи на "Бобов дол“ да продължи да работи, въпреки че не отговаря на съвременните изисквания. Време е тази порочна практика да приключи,“ коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията "Климат и енергия“ към българския офис на организацията.

mediapool.bg